Column: De kerstboom en meer

(Stockfoto)

Het is bijna december en hoewel Sinterklaasavond nog moet komen, komt de concurrentie van de kerst(man) van de andere kant. Pepernoten en ander snoepgoed dat alles met 5 december te maken heeft, krijgt een stevige concurrentie van de kerstartikelen. En elke ondernemer weet dat de feestdagen belangrijk zijn. Alles voor de cadeaumaand…

Neem nu de kerstboom… Aanschaffen of niet? Wat anders…

Moet ons een gemeente wijzen op de duurzaamheid? Dus niet de traditionele kerstboom, maar meer een duurzame optie. Net zo sfeervol, minder belastend voor het milieu… een (tweedehands) kunstboom dus of een (hergebruikte) houten kerstboom.

Moet een gemeente op hun pagina in een huis-aan-huisblad een artikel daar plaatsen van reinigingsdienst Waardlanden? Want daar hebben we het over. De gemeente Hardinxveld-Giessendam zette die deze week op hun gemeentepagina. Met als kop: ‘Kerstboom voor de feestdagen? Denk duurzaam!’

Moet dat nou? Moet je je als gemeente bemoeien op wat jij thuis wilt neerzetten? Wordt de volgende stap dat je maar beter geen nieuwe houten meubels moet aanschaffen, maar krijg je van de gemeente via Waardlanden het advies op de gemeentepagina om eens in Gorinchem naast hun hoofdkwartier aan de Boezem naar de kringloopwinkel te gaan? 

Waar bemoei je je mee? Waar laat je je mee in als gemeente? Waarom plaats je dit? Schrijft dit iemand met een politieke (linkse) mening? Ik heb er moeite mee. 

Het gaat nog verder. “Denk dan eens aan een kerstboom aan de wand. Met een kerstwandkleed, muursticker of zelfgemaakte decoratie maakt u net zo gezellig als met een echte kerstboom.” Doe eens normaal met je achterlijke duurzaamheidsadviezen.

Nog even en de gemeente kondigt namens Waardlanden aan dat er geen kerstartikelen meer in het afval mogen worden achtergelaten? Dat alle kerstbomen alleen met kluit nog worden opgehaald om weer ergens te poten. Dat er naast een zonneveld ook een kerstbomen met kluit veld in het dorp komt en daar jaarlijks de genummerde kerstboom weer mag worden uitgegraven.

Wie slaat hier door?

Het eindigt met een waarschuwing via de gemeente van de reinigingsdienst. “Laat de boom niet uitdrogen, want
dan is de kans op overleving kleiner en de kans op brandgevaar groter.” Ik stop met schrijven, want ik word er bang van. 

Benieuwd welke creatieveling volgend jaar via de gemeente van Waardlanden op de gemeentepagina weer de boel op stang mag jagen. Hopelijk stopt de gemeente met het geven van dergelijke ruimte aan een instantie als Waardlanden op de gemeentepagina, want op dit soort ‘zorgplicht’ ziet niemand te wachten. Stop met betuttelen!

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

4 gedachten over “Column: De kerstboom en meer”

  1. Feit is dat je als gemeente neutraal moet berichten op je gemeentepagina. Het was tenslotte geen politiek artikel.
    En je moet je niet als gemeente laten gebruiken door een reinigingsdienst met een mening (ook die moet neutraal informeren) op een door jou betaalde gemeentepagina.
    De columnist heeft maar één doel: iets aan de kaak stellen.

  2. Ook ik als linkse politicus vind de column best goed en mag best prikkelen, net zo als de reacties daarop. Ook al staat er een vraagteken achter wordt er wel gesuggereerd dat het artikel in gemeentenieuws door iemand met een linkse mening geschreven zou kunnen zijn. Zo wie zo vind ik het persoonlijk altijd vervelend dat er onder geschreven artikelen geen naam onder staat, maar voor de goede orde het artikel over de kerstbomen in gemeentenieuws valt onder duurzaamheid en ik kan u met zekerheid aangrenzende waarschijnlijkheid zeggen dat de wethouder duurzaamheid een heuse rechtse neo liberaal is. Vraag is alleen of de columnschrijver rechts of links georiënteerd is 😉

  3. Het is inderdaad goed om over de kerstboom na te denken. De gemeente verbiedt de kerstboom niet, maar stimuleert alleen nadenken. De burger mag kiezen wat hij/zij met deze kennis doet. Ik heb zelf ook jarenlang een kerstboom gehad, maar nadat ik erover na heb gedacht doe ik het niet meer (ook zitten er ongezonde bestrijdingsmiddelen op de kerstboom). World Overshoot Day valt in Nederland al op 1 april. Dit betekent dat wij na een kwart van het jaar al alle hulpbronnen die de aarde in een jaar voortbrengt al hebben opgemaakt. Onze kinderen en kleinkinderen zullen in de toekomst de gevolgen merken van onze overconsumptie via klimaatverandering, vervuiling, fijnstof, astma, bestrijdingsmiddelen, Parkinson, Alzheimer, ALS. Wijzelf merken nu al de gevolgen. Laten we ons geld niet gebruiken voor zinloze vervuiling maar voor duurzame goederen als zonnepanelen, isolatie. Met onze eigen schone elektrische energie sponsoren we ook minder dictators als Poetin, Iran, Hamas.

  4. Mooi prikkelend stukje en geeft stof tot nadenken!! Goed tussen de regels doorlezen. Meer van dit soort columns

Plaats een reactie

*=Verplicht veld