Expositie ‘Sporen in de Waard’ over 7500 jaar bewoningsgeschiedenis

HARDINXVELD-GIESSENDAM – In museum De Koperen Knop aan Binnendams 6 is de tentoonstelling ‘Sporen in de Waard’, over de rijke bewoningsgeschiedenis van de Alblasserwaard. Daarbij worden vier momenten in beeld gebracht, waarbij het gebied werd ‘ontdekt’ door een groep nieuwkomers: de prehistorie, de Romeinse Tijd, de ontginning en de ruilverkaveling.

Jagers vestigden zich 7500 jaar terug tijdelijk op de donken, zandheuvels, in de Alblasserwaard. Ze bouwden tenten van dierenhuiden om er te kunnen wonen en zochten de omgeving af naar een prooi. Ook visten ze in het waterrijke gebied. (Foto museum De Koperen Knop)

Na het begin van de jaartelling zijn ongetwijfeld Romeinen het zuidelijke deel van het gebied doorgetrokken. Langs de rivier de Merwede, die in die tijd mogelijk al werd bevaren, gingen ze van oost naar west.

Ontginning en ruilverkaveling
Door de in opdracht van de Utrechtse bisschop uitgevoerde ontginning van het gebied kreeg het zijn huidige vorm, met het slotenpatroon en ontstond het zo bekende slagenlandschap. In die tijd ontstonden ook de eerste boerderijen. In de loop van de vele eeuwen daarna ‘verrommelde’ het landschap door aan- en verkoop van weilanden of door vererving. Halverwege de 20e eeuw kreeg het gebied door ruilverkaveling een betere structuur met nieuwe wegen, waardoor iedereen de polders kon intrekken.

Kinderen en scholen
De expositie is vooral ook interessant voor scholen. Na reservering worden schoolgroepen ontvangen en krijgen in het museum een bijzondere les. Maar ook individueel komende kinderen kunnen bij de expositie hun hart ophalen. Er is voor hen een speciale brochure met doe-activiteiten en een boeiende speurtocht. Op De Etage is een wassen beeld van Trijntje te zien, de oudst begraven vrouw van Nederland en nummer 1 op de Canon van Nederland.

Openingstijden
De expositie Sporen in de Waard kan worden bezocht tot en met zaterdag 19 november 2022. Museum De Koperen Knop is open van dinsdag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur en op zaterdag van 11.00-17.00 uur. Voor vragen mag je een e-mail sturen naar koperenknop@koperenknop.nl of bellen naar 0184-611366.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld