NK Tegelwippen: ‘Tegel eruit, groen erin’ met kans op mooie prijs

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het officiële startmoment van het NK Tegelwippen is dinsdag 21 maart 2023. Ruim 150 Nederlandse gemeenten gaan van 21 maart t/m 31 oktober 2023 met elkaar de strijd aan waaronder de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Het doel is tegels vervangen door groen.

Meer aandacht voor een groen en leefbaarheid. Ook bij het gemeentehuis kan het anders. Tegels eruit, groen erin. Het Raadhuisplein ligt nu nog vol met tegels. Ook dit heeft aandacht. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, maar heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel.

Overbodige verharding
Door tegels te vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, beperkt dat de overlast door klimaatverandering zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. Wethouders Jan Nederveen (ChristenUnie) van Duurzaamheid en Arjan Meerkerk (SGP) van Openbare Ruimte: “Als gemeente vinden we een groene en leefbare omgeving belangrijk. Door deel te nemen aan het NK Tegelwippen vragen we daar extra aandacht voor. Maar ook met ons geactualiseerde Groenbeleidsplan zetten we in op een meer klimaatadaptieve en biodiverse gemeente. Er wordt de komende jaren aandacht besteed aan het in kaart brengen van overbodige verharding en vervangen door groen, komt er meer kleur en fleur in de gemeente en worden bermen en oevers aangepast voor meer biodiversiteit.”

Kans op prijs
Bij een kampioenschap neem je het tegen elkaar op. Daarom is de gemeente Hardinxveld-Giessendam voor het NK Tegelwippen opgedeeld in Oost, Midden en West. Voor diegene die de meeste tegels heeft gewipt in de buurt met de hoogste score is er een mooie prijs te verdienen. “Eind oktober 2023 maken we de balans op. De gewipte tegels halen we met een zogenaamde tegeltaxi op bij inwoners gedurende een aantal vastgestelde dagen tijdens de campagne periode”, bericht de gemeente. Inwoners kunnen hun tegels aanmelden. Zo weten ze waar ze de tegels op kunnen halen met de tegeltaxi en houden ze bij de gemeente bij hoeveel tegels er zijn gewipt. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: duurzaam@hardinxveld-giessendam.nl 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld