Waardlanden: ‘Gefaseerde invoering nieuw afval- en grondstoffenbeleid’

HARDINXVELD-GIESSENDAM – De gemeenteraden van Gorinchem, Molenlanden, Vijfheerenlanden en ook Hardinxveld-Giessendam hebben vorig jaar het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid ”Samen voor een afvalvrije en schone gemeente, 2021 – 2025” vastgesteld. In dit plan staat hoe de gemeenten de hoeveelheid afval terugbrengen van 232 kilogram naar maximaal 100 kilogram per persoon per jaar. Waardlanden is daarna aan de slag gegaan met de voorbereidingen en werkzaamheden voor de invoering van alle veranderingen van dit nieuwe beleid in één keer vanaf 1 januari 2023.

In juli 2022 vroeg het bestuur aan reinigingsdienst Waardlanden de gevolgen van leveringsproblemen en krapte op de arbeidsmarkt voor de planning in beeld te brengen. Begin oktober 2022 is de nieuwe planning vastgesteld. De belangrijkste aanpassing is dat de veranderingen samen met de gemeenten gefaseerd worden doorgevoerd in 2023. Zo kunnen inwoners stap voor stap wennen.

Directeur Hans van der Brule van Waardlanden licht het toe: “Op 1 januari 2022 lagen we met de planning nog op schema. Door allerlei leveringsproblemen van bijvoorbeeld de verzamelcontainers voor restafval en gft hebben we de nodige tijd verloren.”

Niet onder druk
Ook blijkt het bijzonder lastig om personeel te vinden waardoor het personeelstekort steeds nijpender wordt. “Begin juli 2022 heeft het bestuur ons gevraagd om de gevolgen daarvan inzichtelijk te maken. Uitgangspunt blijft dat de invoering van het nieuwe beleid zorgvuldig gebeurt, zodat de afvalinzameling niet onder druk komt te staan. We voeren nu de veranderingen gefaseerd in en niet allemaal tegelijk. Met op 1 januari 2024 de laatste stap: de invoering van de nieuwe manier van afvalstoffenheffing berekenen in Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden”, aldus Van der Brule. Zo kunnen inwoners stap voor stap wennen aan een situatie waarin zorgvuldig afval scheiden de moeite loont.

Milieupas
Waardlanden voert samen met de gemeenten de veranderingen in stappen door. Zo krijgt de inwoner voor de zomer van 2023 een milieupas. Met de milieupas kan je de verzamelcontainers voor restafval en gft openen. Een belangrijke verandering waarmee ook afvaltoerisme wordt tegengegaan. Ook krijg je met de pas toegang tot de milieustraten. Nadat alle technische apparatuur uitvoerig is getest, gaan de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden per 1 januari 2024 de afvalstoffenheffing op een nieuwe manier berekenen. Je krijgt dan invloed op de hoogte van een deel van de afvalstoffenheffing. Een deel staat vast en een deel is variabel. Dit variabele deel heet het recycletarief. Je betaalt dan voor iedere keer dat je de container voor restafval laat legen of een zak in de verzamelcontainer voor restafval gooit.

Afval scheiden
Scheidt je jouw grondstoffen goed en heb je weinig restafval? Dan zijn jouw kosten lager dan wanneer je slechter scheidt en veel restafval heeft. De gemeenten houden daarbij rekening met mensen met onbedoeld veel afval, zoals medisch afval of zwerfafvalrapers of mensen met bijvoorbeeld onvoldoende inkomen. De nieuwe manier van afvalstoffenheffing berekenen geldt niet voor de inwoners van Vijfheerenlanden. Deze gemeente neemt daarover een besluit na een evaluatie over de effecten van de overige maatregelen. Wat er verandert, hangt af van waar je woont. Kijk voor meer informatie en vind hier online antwoorden op veelgestelde vragen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld