Waardlanden strijdt voor peukvrije straten, schone en veilige omgeving

HARDINXVELD-GIESSENDAM – PeukMeuk 2024. Zo noemen ze het bij reinigingsdienst Waardlanden (en Enjoycleaningup), die zaterdag 6 juli 2024 zich inzet voor een wereldwijde opruimactie van sigarettenpeuken. Van 11.00 – 12.00 uur bij winkelcentrum Den Bogerd, tussen de vestigingen van Albert Heijn en Primera. 

Dit was de Peuk-kauwgom-actie vorige jaar november. Op de foto Nelleke Gouw en wethouder Arjan Meerkerk. Samen organiseren de genoemde partijen zaterdag een opruimactie van peuken. Zo willen zij zorgen voor bewustzijn en gedragsverandering voor een schone en veilige regio. (Archieffoto ArieJan van Termeij / HG24)

Peuken op straat en in het riool zijn heel schadelijk. Het is al lang een groot probleem: peuken die op straat, in het groen of de put belanden. Dat gedrag heeft volgens Waardlanden ernstige gevolgen voor onze planeet. Het is volgens hen tijd om dit gedrag aan te pakken en aan de vervuiling een einde te maken. Milieucoach van Waardlanden Nelleke Gouw: ‘Het is schokkend dat veel rokers nog steeds hun peuken zonder nadenken op straat gooien, zonder zich bewust te zijn van de schade die ze aanrichten. Peuken zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid en het leven in de natuur, omdat ze giftige stoffen bevatten. Wist je dat één peuk maar liefst acht liter grondwater kan vervuilen en wel 12 tot 15 jaar blijft liggen?’”

Samen peuken opruimen
Om aandacht te vragen voor peukenvervuiling trekken Waardlanden en Enjoycleaningup met een camper ook door Hardinxveld-Giessendam om peuken te verzamelen. Belangstellenden worden uitgenodigd om zaterdag mee te helppen. “Natuurlijk zorgen we voor genoeg grijpers en handschoenen. De geraapte peuken stoppen we in de unieke doorzichtige “No Waste Chair” van kunstenaar Kees Dekkers. Deze stoel is gemaakt van gerecycled plastic en heeft een inhoud van zo’n 95 liter. Die zetten we neer op verschillende plekken in de vier gemeenten om te laten zien hoeveel peuken er nog op straat rondzwerven,’ vertelt Gouw, “En we hebben nog iets cools: de robothond van Alex van Eck, oprichter van Enjoycleaningup, helpt mee met peuken zoeken. Ook kunnen kinderen met een virtual reality bril onder water duiken tussen vissen en schildpadden en zien hoeveel afval er in de oceaan is. Rokers krijgen op PeukMeukdag een handige zakasbak. Want elke peuk die op straat belandt, is er een te veel!”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld