‘Als thuiswonen moeilijker wordt. Welke mogelijkheden zijn er dan?’

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Langer thuiswonen met dementie is niet altijd makkelijk, maar het is wel mogelijk. Dat is het thema woensdag 26 april 2023 tijdens het Alzheimer Café in woonzorgcentrum De Lange Wei aan Rembrandthof 85. De avond is van 19.30 – 21.00 uur. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar en de toegang is gratis.

De bijeenkomst is deze keer in De Lange Wei. Uit een onderzoek blijkt dat mensen met dementie met slechts een paar aanpassingen twee tot drie jaar langer thuis kunnen blijven wonen. (Foto Peter Donk / HG24)

Langer thuiswonen heeft voor- en nadelen afhankelijk van de persoon en zijn situatie. Is iemand graag op zichzelf of liever in een groep? Zijn er veel voorzieningen in de omgeving, zoals de huisarts, apotheek, supermarkt en bijvoorbeeld een buurthuis? Is het huis veilig om valpartijen te voorkomen en hoe zit het met de financiën voor eventuele aanpassingen van de woning? Stiene Mandemakers en Margriet de Jonge, beiden casemanager Dementie, geven uitleg en gaan met gasten hierover in gesprek. Vanuit hun praktijkervaring weten zij hoe het mogelijk is om langer thuis te blijven wonen.

Zorg en begeleiding
Zijn aanpassingen voor nodig? Deze zijn vooral op het gebied van comfort, veiligheid, structuur en herkenbaarheid. Daarnaast hangt de mogelijkheid om langer thuis te blijven wonen ook af van familie en vrienden die (een deel van) de zorg en begeleiding op zich moeten kunnen nemen. De aanpassing is vooral zorgen voor een overzichtelijk huis door onder andere foto’s of pictogrammen op deuren, laden of potten en zorgen voor doorzichtige bewaardozen, zodat voedingsmiddelen gemakkelijker terug te vinden zijn.

Hulpmiddelen
Ook door gebruik van technologie om ervoor te zorgen dat het huis een plaats is waar je vrij en veilig kunt bewegen. Het gebruik van technologie helpt ook om vitale gegevens op afstand in de gaten te houden, de dokter kan per videoverbinding om advies gevraagd worden en valsensoren laten direct weten als er iets niet goed is. Gordijnen kunnen automatisch openen en sluiten als het licht of donker wordt en er zijn ook al robots die helpen met dweilen, stofzuigen en grasmaaien.

Vervoer
Mocht je geen vervoer hebben, dan kun je bellen met tel. 06 49998054 of stuur een e-mail naar: hardinxveldalzheimercafe@gmail.com

Plaats een reactie

*=Verplicht veld