Bestuur stichting MerweRadio negeerde bestuursperioden en verklaart zich a.i.

SLIEDRECHT / HARDINXVELD-GIESSENDAM – In plaats van op te stappen omdat alle bestuursleden van lokale omroep stichting MerweRadio (MerweRTV) de duur van het bestuurslidmaatschap ruim hebben overschreden, blijven de bestuursleden die nog zitting hebben, zitten. Aan medewerkers van de omroep die nu al enkele weken na een conflict niet uitzendt, schrijft het bestuur dat ze na een notaris bezoek (maandag 7 april 2023 – red.) ‘per direct de status van ad-interim bestuur’ heeft gekregen. 

In een brief aan de medewerkers, in handen van online krant HG24, staat dat het zittende bestuur onder wie voorzitter a.i. Riny Mourik  en secretaris a.i. Chris Boogaard zich verantwoordelijk voelen voor de situatie en schrijven alles in het werk te stellen om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. 

Nieuwe bestuursleden
De bestuursleden zouden feitelijk meteen moeten opstappen. Dat doen ze niet. “Het ad-interim bestuur dat formeel onbevoegd is, moet zo spoedig mogelijk worden vervangen door een volledig nieuw bestuur. Lukt dat niet, dan zal de omroep ophouden te bestaan. Vanwege deze urgentie doen we een beroep op iedereen om zijn uiterste beste te doen om kandidaat-bestuursleden aan te melden of om zichzelf kandidaat te stellen. Voor het nieuwe bestuur zoeken wij in de meeste ideale situatie een voorzitter, een secretaris, een penningmeester, een bestuurslid medewerkers en een bestuurslid communicatie”, schrijft Boogaard aan de medewerkers. Kandidaten moeten zich melden bij de programmaraad van de lokale omroep. De procedure voor een nieuw bestuur gebeurt in overleg met de notaris. 

Toelichting
Dinsdag 11 april 2023 zijn medewerkers van de omroep uitgenodigd om naar de studio aan het Dr. Langeveldplein te komen. Tussen 19.30 – 21.30 uur zijn bestuursleden a.i. aanwezig om een toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Boogaard meldt dat ‘alle mogelijkheden’ worden onderzocht om zo spoedig mogelijk de radio- en televisieuitzendingen te kunnen hervatten.

Controle
Eind 2022 liep de zendmachtiging van stichting MerweRadio af. Er was geen andere gegadigde voor een zendmachtiging en de stichting had een verzoek voor verlenging ingediend. Het Commissariaat voor de Media stelde de gemeenten Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam voor om stichting MerweRadio voor de periode 2023 – 2028 weer een zendmachtiging te geven. De gemeenteraden van de gemeenten stemden klakkeloos met het advies in. Nu kan geconcludeerd worden dat zowel het commissariaat als de gemeenteraden onvoldoende het bestuursorgaan hebben gecheckt. Of ook de programmaraad nog klopt, zoals deze bij de aanvraag is ingediend, is niet bekend. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld