Burgemeester stoort zich aan het nu al afsteken van (soms zwaar) vuurwerk

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Burgemeester Dirk Heijkoop (CDA) roept de inwoners van Hardinxveld-Giessendam om met elkaar toe te zien nu nog geen vuurwerk af te steken en dat te bewaren voor rond de jaarwisseling. De eerste burger deed de oproep dinsdagmorgen 18 oktober 2022. Heijkoop heeft zich afgelopen weekend gestoord aan het vroegtijdig afsteken van (soms zwaar) vuurwerk. 

Burgemeester Heijkoop roept op om met elkaar toe te zien op het nu al eventueel afsteken van vuurwerk. Hij noemde het dinsdagmorgen ‘respectloos’ en noemde het ook verboden. (Foto gemeente Hardinxveld-Giessendam)

Heijkoop ergert zich aan het ‘respectloos afsteken van vuurwerk’. Daarbij verwees hij naar mens en dier. Het is storend volgens hem en het veroorzaakt angst. Heijkoop: “Bovendien is het verboden en toegestaan rond de jaarwisseling.” Het afsteken van vuurwerk alleen is toegestaan op oudejaarsdag 31 december van 18.00 uur tot op nieuwjaarsdag tot 02.00 uur. Wie toch vuurwerk afsteekt buiten deze tijden en door de politie / handhavers wordt betrapt, riskeert een boete (en wordt eventueel vuurwerk in beslag genomen). “Op heterdaad betrappen is lastig”, volgens Heijkoop, die ook vertrouwt op de sociale controle door inwoners. 

Vuurwerkvrije zones
Of er in Hardinxveld-Giessendam ook vuurwerkvrije zones komen, is nog niet bekend. Heijkoop: “We willen de overlast tot een minimum beperken en denken inderdaad na over vuurwerkvrije zones. Wat mij betreft, doen we het realistisch en moet het haalbaar zijn. Binnenkort besteedt de gemeente Hardinxveld-Giessendam met graphics e.d. online aandacht aan het afsteken van vuurwerk in het dorp.

De Wielewaal
Of er ook dit jaar weer een samenkomst is in sporthal De Wielewaal voor onder meer de jeugd tijdens de jaarwisseling kon Heijkoop nog niet zeggen, maar de organisatie is dat volgens hem wel aan het voorbereiden. Sander aan de Wiel van stichting Het Vierspan bevestigt dat dinsdag. Hij zegt dat er een vergunningaanvraag loopt en dan is het vervolgens weer spannend volgen hem hoe het loopt met corona. Wordt vervolgd.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld