Eindejaarsbijdrage: ‘Zie naar elkaar om én steun ondernemers en verenigingen’

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Uit en over Hardinxveld-Giessendam laten we voortaan ieder jaar tussen de kerstdagen en jaarwisseling op online krant HG24 een aantal mensen terugkijken op gebeurtenissen. Een terugblik op 2022 en vooruitkijken naar het jaar 2023. Dit starten we dit jaar op! De redactie heeft er in dit eerste jaar als online krant met ‘Nieuws uit Hardinxveld-Giessendam’ voor gekozen om alleen burgemeester Dirk Heijkoop (CDA) van de gemeente Hardinxveld-Giessendam te vragen (zaterdag 31 december 2022). Hoofdredacteur Peter Donk van online krant HG24 en online krant Sliedrecht24 levert een bijdrage voor nieuwjaarsdag (zondag 1 januari 2023). 

Vandaag: Dirk Heijkoop (CDA), burgemeester van de gemeente Hardinxveld-Giessendam (Foto gemeente Hardinxveld-Giessendam)

De kerstdagen zijn achter de rug. Ik hoop dat u fijne dagen heeft gehad met allen die u lief zijn. De jaarwisseling staat voor deur. Tijd voor bezinning op het afgelopen jaar. Ik kijk graag met u terug op 2022.

Een veelbewogen jaar waarin we afscheid namen van lockdowns en andere coronamaatregelen, de oorlog in Oekraïne uitbrak, de boeren protesteerden tegen het stikstofbeleid en de energiekosten de pan uitrezen. Ook is het goed vooruit te kijken naar 2023, plannen te maken en dromen te dromen.

Helemaal afscheid van corona hebben we helaas nog niet kunnen nemen. Gelukkig hebben we het virus voldoende onder controle dat er geen beperkende maatregelen meer nodig zijn. Zo hebben we ook voor het eerst in twee jaar weer ‘gewoon’ kerst kunnen vieren met elkaar.

Corona heeft echter wel haar sporen achtergelaten. Families die dierbaren zijn verloren, bedrijven in zwaar weer en verenigingen die het hoofd maar net boven water konden houden. Graag doe ik een beroep op u om naar elkaar om te zien en onze lokale ondernemers en de vele verenigingen in ons dorp ook in 2023 te steunen.

In maart van dit jaar waren de gemeenteraadsverkiezingen. We namen afscheid, maar heetten ook nieuwe volksvertegenwoordigers welkom in de gemeenteraad. We namen afscheid van wethouder Theo Boerman die na 32 jaar politieke inzet stopte. In zijn plaats mochten we Arjan Meerkerk als nieuwe wethouder verwelkomen in het college.

Vlak voor de zomer was er een nieuw coalitieakkoord, waarin staat wat we de komende 4 jaar samen krachtig voortbouwen aan ons dorp. We staan voor grote opgaves de komende jaren. In 2023 gaan we verder met het bouwen van voldoende woningen, de energietransitie en andere maatschappelijke opgaves.

2022 was ook het jaar dat de oorlog in Oekraïne uitbrak en veel vluchtelingen naar Nederland en Hardinxveld-Giessendam kwamen. Ik vind het nog steeds bijzonder hoe de vluchtelingen hier in ons dorp zijn opgevangen. Eerst in de crisisnoodopvang in De Bron en in sporthal de Appelgaard. Later bij BM van Houwelingen en Créon Kozijnen; waar de vluchtelingen tot op de dag van vandaag hun onderkomen hebben. En niet te vergeten de particuliere opvanglocaties.

Mijn dank gaat uit naar alle vrijwilligers die zich inzetten of hebben ingezet voor de vluchtelingen. De oorlog is niet voorbij en de vele brandhaarden in de wereld brengen vluchtelingen op de been, het komende jaar zal dus weer een beroep op ons allen gedaan worden om een bijdrage aan opvang te leveren.

Vandaag is het oudejaarsdag en sluiten we 2022 af. Ik vraag via deze weg uw aandacht voor het afsteken van vuurwerk. Denk om elkaar! Mensen en dieren kunnen schrikken van het vuurwerk. Steek daarom geen vuurwerk af in de buurt waar ouderen wonen of waar dieren leven, zoals weilanden, maneges en boerderijen. Houd u aan de regels en denk om uw eigen gezondheid en die van anderen. Draag een vuurwerkbril en gebruik een aansteeklont. Zo houden we het leuk en kunnen we veilig aan het nieuwe jaar 2023 beginnen.!

Voor het eerst in twee jaar kunnen wij weer een nieuwjaarsontmoeting organiseren. U komt toch ook? De nieuwjaarsontmoeting is op dinsdag 10 januari van 19.30 tot 21.00 uur in het gemeentehuis. Ik hoop daar met u het glas te heffen op het nieuw jaar.

Ik wens u, mede namens de gemeenteraad en het college, een fijne jaarwisseling en een goed, gezegend en gezond 2023.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld