Estafettestaking gemeenteambtenaren voor betere cao

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Gemeenteambtenaren hebben het werk op verschillende plaatsen in Nederland neergelegd voor een betere cao. Donderdagmorgen 9 februari 2023 was er tussen 09.00 – 10.00 uur een estafette werkonderbreking / staking bij de gemeente Hardinxveld-Giessendam (als onderdeel van de Drechtsteden). 

In het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam kwamen gemeenteambtenaren van de gemeente Hardinxveld-Giessendam en de gemeente Sliedrecht samen.

Later volgden donderdag nog in andere gemeenten van de Drechtsteden werkonderbrekingen en stakingen. Vakbondslid of niet, iedereen kan daaraan deelnemen. De cao-onderhandelaars/bondsbestuurders van FNV en CNV gaven tekst en uitleg. De werkonderbrekingen vonden plaats op de gemeentehuizen in Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Zwijndrecht en Dordrecht. 

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto gemeente Hardinxveld-Giessendam)

Meer loon
De ambtenaren willen een loonsverhoging van twaalf procent, vanwege de hoge inflatie. De onderhandelingen liepen in december 2022 vast, omdat de vakbonden het loonbod van de gemeenten te laag vonden, en liggen nu stil. Behalve twaalf procent meer loon voor dit jaar eisen de vakbonden automatische prijscompensatie in de cao voor 2024. Gemeenten boden voor dit jaar een loonsverhoging van vijf procent en voor volgend jaar een verhoging van drie procent. Ruim 187.000 medewerkers bij gemeenten vallen onder deze cao. Woensdag 15 februari 2023 volgt een landelijke demonstratie in Utrecht. Als de gemeenten niet overstag gaan, komen er volgens de FNV nog meer langdurige stakingen aan. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld