FNV kondigt driedaagse staking in busvervoer aan

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Vakbond FNV zegt dat woensdag 19, donderdag 20 en vrijdag 21 oktober 2022 wordt gestaakt in het streekbusvervoer. FNV is het niet eens met de huidige CAO voor het openbaar vervoer (OV) 2021-2022, die al formeel is afgesloten en wordt uitgevoerd. Vervoerder Qbuzz wil reizigers vast informeren. “Dit levert overlast op en dupeert reizigers”, bericht Qbuzz. 

De VWOV noemt de aangekondigde staking zinloos en wil dat de bonden opnieuw gaan overleggen. Dreigen met staken en onderhandelingen over nieuwe cao gaan volgens de werkgevers niet samen. (Foto Peter Donk / HG24)

Medewerkers die vallen onder de cao Openbaar Vervoer 2021-2022, krijgen nog dit jaar een eenmalige uitkering van € 1.000,– bruto. Dat is volgens de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) overeengekomen met vakbond en cao-partner CNV. De VWOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz. “Iedereen merkt dat het leven duurder is door de stijgende energieprijzen en de hoge inflatie. Medewerkers hebben behoefte aan direct merkbare oplossingen. Met vakbond CNV zijn we hierover in gesprek gegaan, de extra uitkering is het resultaat van deze gesprekken”, zegt VWOV-voorzitter Fred Kagie. De aangesloten VWOV-bedrijven konden tijdens de eerdere FNV-stakingen gemiddeld 70% van de dienstregeling wel uitvoeren. De VWOV roept vakbond FNV op om de driedaagse staking op te schorten en te komen praten over de nieuwe cao OV 2023.

Betrouwbaarheid
De werkgevers hebben meerdere malen aangegeven dat zij niet meer met FNV in gesprek gaan over de cao OV 2021 2022, die nog tot eind dit jaar van kracht is. De werkgevers hebben samen met vakbond CNV een contract getekend voor de cao OV 2021-2022. Kagie: “De FNV-staking heeft geen enkele zin. Het heeft alleen maar  nadelen: het dupeert de reizigers, het kost de stakende medewerkers geld en het kost de ov-bedrijven geld. Ook schaadt het de betrouwbaarheid van het vervoer en het aanzien van de sector.” De werkgevers willen graag zo snel mogelijk in gesprek over een nieuwe cao voor 2023, maar met het FNV gaat dat nu volgens hen niet. “FNV-leden kunnen en mogen staken, omdat zij het niet eens zijn met de afspraken voor de afgesloten cao 2021-2022. FNV-leden kunnen nu niet staken over de cao 2023. Staken kan pas als partijen helemaal klaar zijn met onderhandelen. De onderhandelingen voor de cao 2023 moeten nog beginnen”, aldus de VWOV. 

Blik op toekomst
De werkgevers zeggen niet inhoudelijk met een partij in gesprek te kunnen over een nieuwe cao, terwijl diezelfde partij gelijktijdig met stakingen dreigt voor de huidige cao. “Dit terwijl de huidige cao rechtsgeldig is en al wordt uitgevoerd. Dan lopen onderwerpen, onderhandelingen en de inzet van alle partijen door elkaar. De cao OV 2021-2022 loopt nog tot 31 december 2022. We richten onze blik samen met de vakbonden graag op de toekomst. We willen zo snel mogelijk constructief met in gesprek over de nieuwe cao vanaf 1-1-2023. De wereld is in hoog tempo veranderd en de kosten voor levensonderhoud zijn enorm gestegen. Dat is ook de reden dat we nu al een stap maken met deze eenmalige uitkering van € 1.000,–. We willen ook in de nieuwe cao voor 2023 goede afspraken maken voor een toekomstbestendige sector”, zegt Kagie, “Als we op tijd starten, kan de nieuwe cao direct op 1-1-2023 ingaan, in plaats van later met terugwerkende kracht. Maar zolang er door FNV gedreigd wordt met stakingen over de huidige cao 2021-2022, zijn gesprekken over de nieuwe cao 2023 met het FNV voor ons niet mogelijk.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld