‘Dag van de oudheid’ bij museum De Koperen Knop krijgt meer invulling

HARDINXVELD-GIESSENDAM – In Museum De Koperen Knop aan Binnensdams 6 is zaterdag 29 oktober 2022 een open dag, die geheel in het teken staat van de oudheid. Voor jong en oud zijn er interessante activiteiten, waar veel te zien en te beleven is. De dag wordt georganiseerd in het kader van de huidige expositie ‘Sporen in de Waard’, is gratis toegankelijk. Zeker kinderen zijn welkom tussen 10.00 – 16.00 uur.

Het bewerken van huiden zoals dat gebeurde in de steentijd. Hier wordt gewerkt met vuursteenschrabbers. 

De hele dag is er een vuursteenworkshop te bezoeken, die gegeven wordt door experts in het vuursteen bewerken. Tot in detail wordt getoond hoe je vuursteen pijlpunten, bijlen en andere prehistorische werktuigen maakt. Dit alles staat helemaal in het teken van de steentijd. Er zal ook het nodige materiaal te koop zijn, zodat je iets mee naar huis kunt nemen.

Pijl en boog
Ook zijn er middeleeuwse zwaardvechters aanwezig, die demonstraties geven over hoe hun gevechten in de oudheid plaats vonden. Zij zullen daarbij vooral bijzondere trucs laten zien. Voor de kids zijn er houten zwaarden en dolken, waarmee ze onder toezicht kunnen naspelen wat hun wordt getoond. De kids kunnen ook zelf van griendhout een pijl en boog maken en daar dan vervolgens schietoefeningen mee doen.

Archeoloog zijn
Je kunt ook even archeoloog worden en zelf vondsten opgraven of met een metaaldetector zoeken naar bijzondere ‘schatten’. Op het museumterrein komen hiervoor speciale voorzieningen. Je kunt ook gaan puzzelen door de stukken van aan scherven gevallen tegels weer bij elkaar te zoeken. Een ander leuke activiteit is het versieren van prehistorische potten, het maken van tekeningen of verhaaltjes uit de oudheid of aan de slag gaan met kleurplaten.

Kinderbrochure
Op de expositie ‘Sporen in de Waard’ is te zien hoe de eerste bewoners van ons gebied hier hebben gewoond. Hoe dat ging in de steentijd en in de tijden daarna. Over wat de Romeinen hier aan aanwezigheidssporen hebben achter gelaten. Er is een zwaard te zien uit de tijd van de Vikingen. Ook is te zien wat er nadien gebeurde, waarbij het mooie landschap de vorm kreeg, zoals we die al eeuwen kennen. Bij de expositie is ook een gratis brochure voor kinderen met informatie, opdrachten en puzzels. In de winkel van museum De Koperen Knop is van alles te koop wat betrekking heeft op de oudheid.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld