College wil gezamenlijk asielzoekerscentrum met meer opvangplaatsen

HARDINXVELD-GIESSENDAM / SLIEDRECHT – De gemeente Hardinxveld-Giessendam wil namelijk onderzoeken of het AZC dat Sliedrecht wil laten bouwen, 110 extra plaatsen kan krijgen. “De twee gemeenten kunnen daarbij de lasten verdelen”, volgens het College van B & W van de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Sliedrecht wilde al 250 mensen opvangen. Dat worden er dan 360.

Het AZC komt in de hoek Kweldamweg / Zwijnskade, vlakbij de gemeentegrens met Hardinxveld-Giessendam. De bedoeling is dat het AZC eind 2025 klaar is. (Archieffoto gemeente Sliedrecht)

Bij een groter AZC kan het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers meer voorzieningen bieden. Hardinxveld-Giessendam wil met Sliedrecht afspraken maken over het verdelen van de kosten voor zorg, onderwijs en veiligheid. Gemeenten krijgen daarvoor een vergoeding van het Rijk.

Verantwoordelijkheid
De gemeente Hardinxveld-Giessendam wil daarmee haar verantwoordelijkheid nemen om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het landelijke vraagstuk van asielopvang. “De gemeente geeft hiermee gehoor aan de oproep van de gemeenten Westerwolde en Cranendonck, waar de aanmeldcentra (Ter Apel en Budel) overvol zijn. Ook past het besluit binnen de regionale afspraken. Tenslotte is Hardinxveld-Giessendam volgens de spreidingswet verplicht om asielzoekers op te vangen”, schrijft de gemeente dinsdagmiddag 18 juni 2024

In gesprek
De gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam koos uit vier opties unaniem voor het scenario samenwerking met Sliedrecht. Hardinxveld-Giessendam wil gezamenlijk AZC. De gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam wil bij de opvang van asielzoekers nauw samenwerken met de gemeente Sliedrecht. Het college van Hardinxveld-Giessendam hebben hun collega’s in Sliedrecht gevraagd om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Hardinxveld-Giessendam is afhankelijk van de medewerking van Sliedrecht. Hardinxveld-Giessendam wil graag in november 2024 een uitgewerkt plan hebben.

1 gedachte over “College wil gezamenlijk asielzoekerscentrum met meer opvangplaatsen”

  1. Zonder deze mensen een zondebok te maken gaat het hier om financiële winsten van miljoenen, een pervers verdienmodel. En een gekoppeld bestemmingsplan om te bouwen. Of je de eigen burgers omkoopt met een statieportret, domheid of schuldgevoel, het blijft een misbruik van bestuurlijke bevoegdheden om cohesies in dorpen op deze manier te verstoren! Een hele foute politieke agenda.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld