HKC neemt in laatste kwart afstand van TOP(A)

HARDINXVELD-GIESSENDAM – HKC heeft zaterdag 28 januari 2023 de thuiswedstrijd in sporthal Het Dok tegen TOP uit Arnemuiden, die lang in balans en gelijk opgaand was, in het laatste kwart in haar voordeel weten te beslissen. Verschillende tactische omzettingen en wissels én de breedte van de selectie vormden de basis voor deze belangrijke overwinning. HKC nam met een 22-15 overwinning verder afstand van de onderste regionen en nestelt zich na op een voorlopige derde plaats op de ranglijst van de KL2. 

Door deze zege neemt HKC afstand van de onderste regionen en zal het met de brede middenmoot de strijd aan gaan voor plaats drie en vier in de KL2. Voor tegenstander TOP staat het water door de nieuwe nederlaag aan de lippen al zijn de verschillen zeker nog niet onoverbrugbaar. (Foto HKC)

In de beginopstelling van HKC was zaterdag geen basisplaats voor captain Danny den Dunnen. Coaches Ekelmans en Kamsteeg kozen voor een eerste aanvalsvak met Eliza Roest, Mark Klop, Fenna Zwang en Veerle Havelaar. In het andere vak begonnen Jop Brouwer, Merijn Sevenhuysen, Jiske van Brenk en Mabel Havelaar in de basis. TOP(A) coach Edwin Coppoolse koos ervoor om de zussen Emmelie en Willemijn Bouwens niet samen in een vak op te stellen. Deze keer speelde de ene Bouwens samen met Anita de Ridder en de andere Bouwens samen in 1 vak met Jeanine Francke-Marijs. De koppels Bouwens/Bouwens en De Ridder/Francke-Marijs waren een week eerder tegen Tempo juist uiterst succesvol wat toen maar liefst zeventien damesdoelpunten opleverde. De zeer lange rebounder Jorian Schroevers begon de wedstrijd ook vanaf de bank.

Verdedigend werk
In de beginfase van het duel twee aftastende ploegen. Via een raak afstandsschot van Mark Klop was het HKC wat de ban brak en op 1-0 wist te komen. Ook de tweede treffer van de wedstrijd na vijf gespeelde minuten was voor HKC via een schot van Eliza Roest. Na de 2-0 voorsprong was het duel op 4-4 weer in evenwicht. In deze fase ook het beste van het spel voor de bezoekers. TOP was duidelijk met een doel en plan naar Boven-Hardinxveld gekomen. Verdedigend gaf het HKC heel veel druk waar de thuisploeg het zeker in de eerste helft moeilijk mee had. Het eerste aanvalsvak van HKC leverde wat er van ze werd gevraagd. Het tweede aanvalsvak liep echter uiterst stroef. Met één goed lopend vak en de individuele kwaliteiten binnen het team bleef HKC in de wedstrijd en kon het zelfs met een 9-7 voorsprong de bespreekruimte opzoeken voor de rust. De TOP vrouwen hadden daarbij het vizier duidelijk nog niet zo scherp staan als een week eerder in Alphen aan de Rijn. Een compliment ook voor de HKC vrouwen die goed verdedigend werk wisten te leveren. De 9-7 kwam op naam van Sanne Langendoen die zijn status als doelpuntenmachine nog eens eer aan wist te doen.

Kwijt
TOP kwam goed uit de rust en luttele seconden na het eerste fluitsignaal van het tweede bedrijf kon TOP al tot scoren komen. Om van de negende plaats, die aan het einde van de competitie degradatie naar de hoofdklasse betekent weg te komen, was een goed resultaat voor TOP ook meer dan gewenst. Tot 11-9 konden beide teams om en om tot scoren komen. Op 12-9 kwam voor de eerste maal een voorsprong in de wedstrijd voor HKC groter dan twee doelpunten verschil. HKC had in deze fase ook duidelijk het overwicht in het duel en was het wachten op de 13-9 voorsprong. Deze dertiende goal viel echter nog niet. Het was juist TOP dat haar tweede adem wist te vinden om de marge weer terug te brengen naar twee. TOP wist daarna het momentum in de wedstrijd ook volledig over te nemen en HKC op haar beurt leek het helemaal kwijt.

Tekst gaat verder onder foto.
(Foto HKC)

TOP geknakt
Op 13-14 volgde de eerste voorsprong voor de bezoekers direct gevolgd met nog een TOP-doelpunt en een tussenstand van 13-15. Voor HKC reden om een time-out te nemen en Danny den Dunnen en Jennifer Schaeffer in de ploeg te brengen. Net als in de eerste helft was het in eerste instantie ook in deel twee het eerste aanvalsvak wat HKC in leven hield. Eliza Roest en Mark Klop brachten met fraaie treffers de ploegen weer in evenwicht. Door de omzettingen ging bij HKC het tweede aanvalsvak veel beter draaien, ook het thuispubliek ging verbaal nog eens achter de ploeg staan en zorgde voor een mooie sfeer vanaf de zijkant. De sterk ingevallen Jennifer Schaeffer wist een strafworp te verdienen die ze ook koelbloedig af wist te ronden. Niet veel later volgde ook een strafworp voor Mabel Havelaar die ook onberispelijk binnen viel. TOP leek op dat moment mentaal en fysiek geknakt. Een run van negen HKC doelpunten op rij bepaalde uiteindelijk de eindstand op 22-15 in het voordeel van HKC. Tegenstander TOP weet in de laatste fase van de wedstrijd de korf niet meer te vinden.

Naar Eindhoven
Een ruime overwinning welke echter niet zomaar zonder slag of stoot tot stand kon komen. Met nog zeven speelronden op de rol is ook aan de onderkant van de KL2 nog alles mogelijk. Zaterdag 4 februari 2023 moet dan door TOP tegen DeetosSnel eigenlijk wel worden gewonnen. HKC gaat op bezoek bij nummer twee van de ranglijst, DSC in Eindhoven. Ondanks divers blessureleed presteert deze ploeg erg goed en wordt voor HKC een lastige volgende horde. De eerdere ontmoeting tussen beide teams eindigde in november 2022 in een 25-26 winst voor DSC. Aanvang van de wedstrijd is om 20.00uur in DSC Sporthal De Vijfkamp.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld