‘Natuurspeeltuin ’t Weitje was al rookvrij, maar nu nog meer zichtbaar’

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Wie een grote happening zou verwachten, die heeft het mis. Maar na dinsdagmorgen 31 mei 2022 is nog meer zichtbaar dat natuurspeeltuin Het Weitje aan Sluisweg 131. GGD Zuid-Holland Zuid (ZHZ) grijpt ‘Wereld Niet Roken Dag’ aan,vandaag dus, om tien inspirerende initiatieven in de regio met een rookvrij omgeving in het zonnetje te zetten. Binnen de gemeente Hardinxveld-Giessendam is de natuurspeeltuin verkozen tot winnaar van de Regionale Rookvrije Generatie Awards.

Nog meer zichtbaar is dat natuurspeeltuin Het Weitje een gezonde omgeving is om in te verblijven. Op de foto v.l.n.r. Liselotte van der Heiden (Youz), André van Ballegooijen (natuurspeeltuin Het Weitje) en Niene de Vries (Youz). (Foto Peter Donk / HG24)

De award werd dinsdagmorgen uitgereikt door de voorlichters Liselotte van der Heiden en Niene de Vries van Youz verslavingszorg. Op het terrein van de natuurspeeltuin worden kinderen beschermd tegen tabaksrook, maar ook tegen de verleiding om (later) te gaan roken. “Als kinderen anderen zien roken, lijkt dat misschien normaal en zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken tegen wie ze opkijken, zoals andere leeftijdsgenoten, trainers of leerkrachten. Zien roken, zoals bij hun ouders, doet roken”, stellen Van der Heiden en De Vries, die regelmatig voorlichting geven op scholen. 

Vanaf begin
Steeds meer plaatsen in de regio waar kinderen komen, worden rookvrij, zoals (wettelijk) alle schoolterreinen, steeds meer sportverenigingen, speelplekken en kinderboerderijen. Het stichtingsbestuur van natuurspeeltuin Het Weitje heeft zich de afgelopen tijd ingezet voor het creëren van een Rookvrije Generatie. Sterker. Vanaf de start is Het Weitje al rookvrij, zo staat te lezen op een toegangsbord. 

Tekst gaat verder onder foto.

Uit handen van de voorlichters van Youz kreeg natuurspeeltuin Het Weitje een heuse duim om deze op een opvallende plaats neer te zetten of op te hangen. (Foto Peter Donk / HG24)

Eind
Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Met de actie op de laatste dinsdag in mei komt er een einde aan het project Rookvrije Omgeving, waarvoor de GGD ZHZ subsidie kreeg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en samen met gemeenten in de regio het rookvrij maken van kinderrijke omgevingen mogelijk heeft gemaakt. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld