Online krant niet meegenomen bij communicatieonderzoek

HARDINXVELD-GIESSENDAM – In het communicatie en bestuur onderzoek dat het Onderzoekscentrum Drechtsteden in december 2023 uitvoerde onder ruim 700 leden van een bewonerspanel, inwoners van Hardinxveld-Giessendam, is verzuimd om online krant HG24 mee te nemen. Maar ook de lokale omroep. Dat blijkt uit inzage in de vraagstellingen. Deze week kwam de gemeente bovendien met de uitslagen van het onderzoek. Het geeft een vertekend beeld, omdat het niet compleet is en zeer weinig mensen meededen aan de enquête. 

Op het moment van het onderzoek bestond HG24 anderhalf jaar en dus zou het meenemen in het onderzoek niet hebben misstaan. Ook de lokale omroep werd niet in het onderzoek betrokken. Het onderzoek was duidelijk gericht op een papieren huis-aan-huisblad en de gemeentelijke website.

“Ik vind dat persoonlijk kwalijk, omdat we sinds mei 2022 bestaan. Het is onzorgvuldig en getuigt niet van kennis van welke lokale media er zijn”, zegt hoofdredacteur Peter Donk van online krant HG24. Hij noemt het onzorgvuldig van het onderzoekscentrum en vindt ook dat de gemeente Hardinxveld-Giessendam de onderzoekers erop had kunnen wijzen. Donk: “Het beeld dat nu wordt geschetst is onvolledig. Ik hoop dat de leden van de gemeenteraad, het hoogste orgaan binnen de lokale overheid, hier toch wat vragen over stelt.”

Niet meegenomen
De gemeente Hardinxveld-Giessendam laat weten ‘het belangrijk te vinden om te weten hoe inwoners aankijken tegen de wijze waarop de gemeente communiceert, informeert, betrekt en mee laat denken bij beslissingen over hun wijk’. “Als je dat vindt, dan hoor je alle media te betrekken in het onderzoek. Het is nu te veel gericht geweest op de gemeentelijke website en een lokaal huis-aan-huisblad. De online krant en de lokale omroep zijn niet eens meegenomen in het onderzoekt. Dan maak je het onderzoek niet volledig en dus kan het de prullenbak in. Dit is een selectief en niet representatief onderzoek”, zegt Peter Donk, die ook vaststelt dat van de 708 leden van het bewonerspanel er slechts 192 reageerden, dat is 27%. “Eigenlijk niet representatief, maar dat is aan de gemeente of de leden van de raad om te oordelen.”

Bewonerspanel
Mogelijk is ook het bewonerspanel niet in evenwicht. Meer 55+ en nieuws lezen ze graag op papier in een huis-aan-huisblad, dat de website van de gemeente nauwelijks wordt bezocht (7% – red.) en het rapportcijfer 6,4 krijgt. “Ik heb geen idee wie er in het bewonerspanel zitten, maar de helft van de respondenten vindt een digitaal gemeentenieuws in plaats van het huis-aan-huisblad geen goed idee. Is het angst of onwetendheid? Ik heb werkelijk geen idee wat ik daar mee moet, maar zeker is dat wij in de vraagstellingen als online krant HG24 niet zijn genoemd. Dat vind ik heel jammer”, zegt Donk.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld