Ook gemeente ontkomt niet aan inflatie en prijsstijgingen

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Wethouder Arjan Meerkerk (SGP) van Financiën heeft er alle vertrouwen in dat de gemeenteraad donderdag 10 november 2022 akkoord gaat met de gemeentebegroting voor het jaar 2023. De eerste van het nieuwe College van B & W. Er wordt voortgeborduurd met de ingezette koers onder het motto ‘Samen krachtig voortbouwen’.

De sluitende begroting ligt inmiddels als bij de raad. Dinsdagmorgen 18 oktober 2022 gaf Meerkerk in het bijzijn van de andere collegeleden een toelichting. “We hebben veel dingen bereikt en bieden een positief financieel perspectief”, sprak Meerkerk, die toch ook punten van ‘zwaar weer’ niet schuwde om te benoemen. (Foto gemeente Hardinxveld-Giessendam)

Ook de gemeente Hardinxveld-Giessendam ontkomt niet aan de maatschappelijke ontwikkelingen van inflatie en prijsstijgingen.

Hoge kosten
Meerkerk noemde met name de stijging van de energieprijzen die alle gemeentelijke gebouwen raakt. Van het gemeentehuis, tot de sporthallen en het plaatselijke zwembad. “We bekijken hoe we alles zo zuinig mogelijk kunnen sturen. Waar we kunnen besparen”, aldus Meerkerk, die door de hoge energiekosten volgend jaar een stijging verwacht van € 650.000,– door het gebruik van gas en stroom. Er ligt volgens Meerkerk nog geen plan om de openingstijden van het zwembad te wijzigen vanwege het hoge energiegebruik. Hij vertelde bijzonder blij te zijn met de zonnepanelen op de gemeentewerkplaats. 

Andere stijgingen
Ook de personeelskosten kunnen weleens omhoog gaan. “In de CAO wordt gesproken over een stijging van vier procent, maar ik hoor ook al elf procent ter compensatie. Het blijft spannend hoe zich dat ontwikkelt”, aldus Meerkerk. Half december 2022 komt er een voorstel naar de gemeenteraad over de lasten voor de inwoners voor 2023. Meerkerk is voornemens te denken aan de portemonnee van de inwoners in het dorp. “We verkennen opties voor het compenseren voor huishoudens en zoeken het beste voor de eigen inwoners”, sprak Meerkerk, die vindt dat ‘Den Haag’ nu als eerste aan zet is. “Niet iedereen heeft het momenteel makkelijk”, stelde hij vast.

‘Krater van Kaag’
Opnieuw kwam het jaar 2026 dinsdagmorgen ter sprake bij de toelichting op de begroting voor 2023. Meerkerk sprak van de ‘Krater van Kaag’. Als er niets verandert, dan loopt de gemeente Hardinxveld-Giessendam kans op een gat van twee miljoen euro. Meerkerk: “Den Haag zal dat voor alle gemeenten moeten compenseren, anders wordt het een rampjaar.” Omdat alle gemeenten in Nederland er mee te maken hebben, verwacht hij dat de soep niet zo heet wordt gegeten. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld