Respectvolle Jom Hasjoa Herdenking in dijksynagoge

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT / HARDINXVELD-GIESSENDAM – In de dijksynagoge aan de Rivierdijk is maandagavond 17 april 2023 de jaarlijkse ‘Jom Hasjoa Herdenking’ gehouden. Op Jom Hasjoa (letterlijk: de dag van de Sjoa, Holocaust – red.) herdenkt de Joodse gemeenschap over de gehele wereld de vernietiging van zes miljoen Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Altijd een indrukwekkend onderdeel van de herdenking. Burgemeester Dirk Heijkoop leest hier de namen voor van de Hardinxveldse en Giessendamse joden die tijdens de Sjoa (Holocaust) zijn omgebracht. (Foto Hans van der Aa / HG24)

Na een welkomstwoord van de voorzitter van de dijksynagoge Ronald Kitsz kreeg Céline Bos, dochter van Raymonde Bos-van Hegten, het woord. Haar overovergrootvader S. van Hechten blijkt samen met twee anderen in 1845 de Sliedrechtse dijksynagoge te hebben opgericht. Zij vertelde over een deel van haar heftige familiegeschiedenis. Een ander familielid – Hans van Hechten – was ook aanwezig. Hij stak het eerste waxinelichtje aan (zie foto onderaan dit bericht).     

Namen
Burgemeester Dirk Heijkoop (CDA) noemde de namen van de tijdens de Holocaust omgebrachte joden in de Tweede Wereldoorlog, gevolgd door een moment van stilte. “Opdat wij niet vergeten…”.

Tekst gaat verder onder foto.

Waxinelichtjes
Muzikale intermezzo’s werden verzorgd door het Carmel Duo, bestaande uit Doron Peper (zang/gitaar) en Freek van Diest (viool). Door een aantal genodigden werd in totaal zes waxinelichtjes aangestoken. Aan het eind van de bijeenkomst werd gezamenlijk het Israëlische volkslied ‘Hatikvah’ gezongen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld