Slechte start voor PvdA na zomer; Fractievoorzitter De Jager stapt op

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Fractievoorzitter Liny de Jager-Volker (PvdA) is om persoonlijke redenen opgestapt. Dat bevestigt vrijdag 26 augustus 2022 partijvoorzitter Joop Keesmaat van de PvdA Alblasserwaard-Zuid, waartoe Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Papendrecht behoren. Een opvolger is nog niet bekend.

Lini de Jager-Volker (65) stapt op als lid van de PvdA-raadsfractie, waar ze fractievoorzitter was. Ze was bezig aan haar tweede termijn. (Foto gemeente Hardinxveld-Giessendam)

De man van Liny de Jager overleed in november 2021. Hij was coördinator voor de verkiezingen 2022. “Hij wilde graag dat ik door zou gaan en mijn kinderen zeiden ook ‘mam, volg je hart, het is goed voor je’. Het is ook voor hem fijn dat ik me in ging zetten, sinds maart 2022 als fractievoorzitter van de tweepersoonsfractie”, vertelt De Jager vrijdagmiddag aan online krant HG24. Ze heeft de raadsperiode ervaren als ‘een mooie tijd’. De Jager: “Je hebt wel je verschillen, maar ik heb het altijd met plezier gedaan. Ze nam het besluit in haar vakantie. “Vorige week heeft ze dat aan ons kenbaar gemaakt. Ze heeft enige tijd geleden ook haar echtgenoot verloren. De lange vergaderingen, ook met de fractie, zijn best zwaar. Ik heb haar specifiek gevraagd waarom ze is opgestapt, maar dat was om persoonlijke redenen. Het viel haar zwaar om het te blijven doen”, aldus Keesmaat.

Zwaar
De Jager heeft het lidmaatschap van de gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam ervaren als een verrijking. “Je hebt toch het gevoel dat je kan meedenken, ook al zijn wij oppositie en voor mensen individueel iets kan betekenen”, zegt De Jager, die nogmaals aanvult dat het raadswerk pittig is en veel tijd kost. De Jager: “Het raadswerk viel me zwaar. Door de gezondheidsproblemen van mijn man en het vele raadswerk kwam er niets meer van hobby’s als gitaar spelen, acryl schilderen of eens lekker fietsen. Dat kan nu weer. Het is er nooit meer van gekomen. Ik kwam niet meer aan mezelf toe. In de zomervakantie bedacht ik dat het beter was om plaats te maken voor iemand anders. We hebben het doorgesproken en er is begrip. Het zijn dus puur persoonlijke redenen dat ik er mee stop.”

Nieuwe fractievoorzitter
Na de zomerreces begint komende week een nieuwe raadsperiode. Keesmaat: “Max van den Bout blijft en Gert Maas wordt het nieuwe raadslid. Onderling wordt bepaald wie de nieuwe fractievoorzitter wordt. Maas zat al bij de wekelijkse fractievergaderingen. Ik voorzie eigenlijk niet veel problemen. Dat zeg ik niet om de boel gerust te stellen, maar de kennis is aanwezig.” Volgens Keesmaat heeft De Jager een bericht gestuurd aan het bestuur en dat heb ik aan de leden gecommuniceerd. Keesmaat wilde weten of er ‘gedoe’ was en sprak met haar. Keesmaat: “Dat was niet zo. Ik zou er van op kijken als dat zo zou zijn.” Komende week wordt een nieuwe fractievoorzitter bekendgemaakt. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld