Staking ontregelt morgen en overmorgen trein- en busverkeer

REGIO / HARDINXVELD-GIESSENDAM – Zeer waarschijnlijk rijden donderdag 19 en vrijdag 20 januari 2023 geen bussen en treinen. Er wordt gestaakt voor een betere CAO door personeel van vervoerder Qbuzz.

Dat betekent dat het treinverkeer op de MerwedeLingeLijn stilligt en er ook zeer waarschijnlijk geen of nauwelijks bussen rijden. (Archieffoto Peter Donk / HG24)

Een onderhandelingen tussen de werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) en vakbonden FNV en CNV liepen in de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 januari 2023 vast over een nieuwe cao Openbaar Vervoer 2023. De VWOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz. De werkgevers zeggen nog niet te weten hoe het nu verder gaat. 

Meerdere eisen
De vakbonden hebben het overleg volgens de werkgevers afgebroken, ondanks een loonbod van 8% vanaf 1 januari 2023. Het voorstel van de werkgevers is een cao van 1 jaar, met een loonsverhoging van 8%. Het totale bod van de werkgevers, inclusief andere maatregelen, staat gelijk aan een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van 11%. De vakbonden hebben naast een looneis meerdere eisen. 

Overige voorstellen
Naast loon hebben de werkgevers en de vakbonden verder gepraat over een generatiepact. Daar was nagenoeg overeenstemming over bereikt. Dat is een regeling waar medewerkers in het streekvervoer gebruik van kunnen maken vanaf 63 jaar, waarbij een medewerker 60% werkt, 80% betaald krijgt en 100% pensioen opbouwt. Werkgevers hebben voorgesteld om de kosten van deze regeling volledig te dragen. Het generatiepact is een belangrijke maatregel in het kader van duurzame inzetbaarheid en de verlaging van de werkdruk. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld