Treinen op MerwedeLingeLijn worden vervangen

HARDIXVELD-GIESSENDAM / REGIO – De Provincie Zuid-Holland heeft besloten dat de treinen op de MerwedeLingeLijn worden vervangen. Daar is lang over gesproken. Provinciale Staten vroeg daar eerder om.

Het nieuwe beveiligingssysteem European Rail Traffic Management System (ERTMS) wordt geleidelijk in Nederland ingevoerd. Voor de MerwedeLingelijn (MLL) betekent dit dat alle treinen uiterlijk in 2026 moeten zijn voorzien van ERTMS. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat subsidieert ombouw (inbouwen van ERTMS) voor bestaande treinen. (Foto Peter Donk / HG24)

Tekst gaat verder onder tweet.

De huidige treinen zijn veilig en betrouwbaar en voldoen aan de eisen zoals deze door Provinciale Staten zijn geformuleerd bij het beleidskader van de huidige concessie Drechtsteden Molenlanden Gorinchem. De bestaande treinen hebben echter wel een aantal aandachtspunten die de afgelopen jaren in de maatschappelijke belangstelling hebben gestaan, zoals het ontbreken van toiletten, een beperkte zelfstandige toegankelijkheid voor mensen met een fysieke beperking en per rijtuig slechts een deur per rijtuigzijde. Gedeputeerde Staten (GS) vroeg Provinciale Staten om in te stemmen met hun besluit om de treinen niet te vervangen, maar ERTMS in de bestaande treinen in te bouwen. Vervroegde afschrijving van de treinen kost volgens GS veel geld waarvoor geen budget beschikbaar is. 

Investering
Na diverse berekeningen bleek de inbouw van het beveiligingssysteem veel ingrijpender dan aanvankelijk gedacht, waardoor de kosten van renovatie heel dicht bij vervanging van de treinen kwam te liggen. Gedeputeerde Zevenbergen is met het Rijk overeengekomen dat de nodige aanpassingen aan de infrastructuur door het Rijk worden gefinancierd, wat neerkomt op een bedrag van €9 miljoen. De provincie draagt het overige deel bij, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer €11 miljoen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld