Meerderheid raadsfracties wil nieuwe brug, maar wel financiële onderbouwing

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – De gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam besprak donderdagavond 26 januari 2023 tijdens een opiniërend debat de plannen voor de brug Marsstraat. Deze verbindt Buitendams en loopt over de Giessen. De raad is door het college een drietal opties voorgelegd. De collegepartijen T@B en SGP verschillen van mening over de plannen met de brug.

De raad in debat over de plannen rond de brug Marsstraat. (Foto Peter Donk / HG24)

“Waarom zouden we fors investeren als de brug nog dertig jaar mee kan”, stelde raadslid Arie de Rooij (T@B). Hij refereerde aan het vele geld. De Rooij: “We besteden het geld liever aan de herinrichting van Buitendams.” Raadslid Koen Schouten (SGP) noemde het een ‘stijle’ brug. Hij refereerde er aan dat er veel nieuwe projecten op het programma staan. “Wat ons betreft gaan we de brug niet aanpassen. We zijn op financieel gebied voorzichtig. Wij zien graag een goede financiële analyse. En is het verstandig nu? Plaatsen van een brug past op het moment van de herinrichting. Wij zijn voor een nieuwe brug, optie twee, maar het moet financieel mogelijk zijn.” 

Subsidie provincie?
Raadslid Gert Maas (PvdA) nam alle drie de opties door. “Het college wil voor alle drie de opties het geld op zak houden. De PvdA vindt een nieuwe brug wel een goed idee. We hebben geïnformeerd bij de provincie. Dat zou dan passen in 2024, maar niet in 2023, met subsidie. De PvdA wil dat het college moet gaan voor deze optie en via de Drechtsteden er een subsidie kan komen via de provincie.” Namens het CDA voerde burgerraadslid Timon van Zessen (CDA) kwam ook met ideeën en verwees ook naar de provincie om gelden. “Wij denken dat de gemeente, het college, daar zijn voordeel mee kan doen. “Voor het CDA sluit optie twee het beste aan, de brug vervangen. Verlagen vormt geen probleem voor de doorvaarhoogte volgens het waterschap. Er hangt dus een prijskaartje aan”, aldus van Zessen. Raadslid Peter de Roover (ChristenUnie) benoemde de brug als ‘belangrijke verbinding’. “Optie twee willen ook wij verder uitwerken, zodat deze voor ouderen en minder-validen toegankelijk wordt. Het vraagt om flinke uitgaven, daar zijn we ons van bewust. We hebben het aan onze leden voorgelegd. Zij gingen voor optie 2. Maar er waren ook mensen die vanwege privacy kiezen voor optie 1. Ze zijn bang dat met het verlagen van de brug mensen in tuinen kunnen kijken.” 

Tekst gaat verder onder foto.

Wethouder Arjan Meerkerk (SGP) licht één en ander toe aan de gemeenteraad.

Veel geld
Schouten vroeg aan de T@B hoeveel inwoners over de de brug moeten komen, voordat de lokale partij hun keuze wijzigt. De Rooij wilde weten wie zich beweegt over de brug. “Waar gaan die mensen naartoe?”, vroeg De Rooij. Schouten somde op naar de supermarkt, Aldi. Volgens hem is er urgentie om wat aan de brug te doen. Van Zessen refereerde de T@B aan het unaniem aannemen van de CDA-motie destijds om de brug aan te pakken en dat zij nu niets willen doen. De Rooij: “Het zijn de knikkers. Het is een dure investering. Het verlagen van de brug heeft ook impact voor de pleziervaart. De Peulensluis is de enige uitgang naar de rivier. Alle boten moeten er onderdoor kunnen.” Maas had de hoogtes van de bruggen in het hele gebied onderzocht. Wethouder Arjan Meerkerk (SGP) van Financiën en Treasury kon nog niets toezeggen over subsidies, maar wilde wel kijken welke mogelijkheden er zijn. Voor de T@B blijft de investering van € 850.000,– (optie 2) geen optie. “Te veel geld”, vond De Rooij. Meerkerk: “Belangrijk is dat we het geld eerst verzamelen. We zullen het moeten hebben om het te kunnen uitgeven.” Welke optie het ook wordt, gaat er een participatietraject aan vooraf. Meerkerk: “Het is de bedoeling dat we dat gaan bekijken.” De T@B bleef bij het standpunt.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld