Actiedag om zoveel mogelijk spullen voor Oekraïne in te zamelen

door Peter Donk
NIEUW-LEKKERLAND / HARDINXVELD-GIESSENDAM – In Nieuw-Lekkerland is rond het middaguur woensdag 28 december 2022 het startsein gegeven voor de actiedag voor Oekraïne. Hulporganisaties die actief zijn in Alblasserwaard en Vijfheerenlanden organiseren de dag.

Wethouder Piet Vat (SGP) van de gemeente Molenlanden (links op de foto) gaf het officiële startsein voor de actiedag op het Kringloopplein aan de Ambachtsweg in Nieuw-Lekkerland. Hij overhandigt hier symbolisch de eerste dozen aan hulpverleners. (Foto Peter Donk / HG24)

Tekst gaat verder onder tweet.

Inleverpunt voor hulpgoederen in de gemeente Hardinxveld-Giessendam is bij de Milieustraat aan Schrank 10, tussen 12.00 – 19.00 uur. Dat kan op in totaal zeven locaties. De actiedag is mede mogelijk dankzij de medewerking van Bewonersorganisatie Monnikenhof, CCR, Dier & Tuin, gemeenten Molenlanden en Vijfheerenlanden, JCI Gorinchem, Localsignage, Netwerk NV, Opnieuw & Co Leerdam, Waardlanden, Werktalent Gorinchem, e.v.a. In totaal zijn woensdag zo’n zeventig vrijwilligers actief.

Winter
De goederen gaan kort na de jaarwisseling in januari 2023 naar Oekraïne en naar vluchtelingenkampen in de directe buurlanden. Door de oorlog hebben miljoenen mensen hun woonplaats moeten verlaten en zitten in opvangkampen. Wie in Oekraïne is gebleven, heeft vaak geen stroom en water. Er is gebrek aan voedsel en medicijnen. Nu de winter, met strenge vorst, is begonnen, hebben de Oekraïners dringend extra hulp nodig. Daarom hebben de vier hulporganisaties de handen ineen geslagen voor een gezamenlijke actie om een zo groot mogelijke opbrengst voor Oekraïne te realiseren. Sommige goederen worden persoonlijk afgeleverd; andere partijen goederen worden overgedragen aan de hulpverleners in Oekraïne.

Goederen
In Alblasserwaard en Vijfheerenlanden zijn veel vrijwilligers actief voor Oekraïne. Bij de hulporganisaties CRR, GAiN, MeHoRo en SHVVC zorgen bewoners uit de regio voor inzameling van goederen én voor het transport naar Oekraïne. Sommigen brengen de goederen echt tot aan het front. Er zijn al veel transporten geweest, maar de hulporganisaties kunnen nog veel meer hulpgoederen gebruiken. Er is behoefte aan goederen als zout, (bak)olie, suiker, bloem, havermout, rijst, pasta, groente-, vlees- en visconserven, tandpasta, tandenborstels, shampoo en zeep.

Geld geven
Mensen die liever geld willen doneren, kunnen dat doen op NL74 RABO 0306 6331 83 t.n.v. Stichting Christian Refugee Relief onder vermelding van Actiedag Waardlanden. De opbrengst wordt gelijkelijk verdeeld over de vier hulporganisaties. In de avond werd duidelijk dat er een mooie opbrengst was. Er zijn ruim 400 dozen met hulpgoederen ingepakt voor Oekraïne. De actiedag bracht bovendien € 4.000,– op.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld