Belangstellenden bezoeken nieuwe elektrische veerpont Riveer

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Eén van de twee elektrische veerponten van Riveer meerde zaterdag 1 juni 2024 aan bij de aanlegsteiger aan de Rivierdijk in Boven-Hardinxveld. Niet voor een vertrouwde vaart met vervoer van passagiers, maar voor een open dag. 

Belangstellenden konden aan boord informatie krijgen, mee doen met een kwis of wat eten/drinken nemen. (Foto Peter Donk / HG24)

Een uurtje lag het schip aangemeerd. Er konden vragen worden gesteld aan mensen van Riveer, een kijkje worden genomen in de stuurhut of gewoon rondkijken op de aluminium veerboot. Wie de veerpont vanaf afstand ziet, zou kunnen denken ‘wanneer wordt deze afgebouwd?’. Hij is klaar. Het aluminium maakt het schip licht. Telkens als er nu een kilo verf op wordt gesmeerd wordt het schip zwaarder en bovendien ligt er zo’n 8-duizend meter aan kabel in. Ook een veerlichte versie. Stabiel ligt de nieuwe veerpont in het water.

Tekst gaat verder onder foto.

In de vaart
Het schip is wat breder en ziet er aan de onderkant als een catamaran uit. De elektrische veren zijn gemaakt door Holland Shipyards aan de Rivierdijk. In 2023 zijn ze gedoopt en sinds januari 2024 in gebruik genomen. Beide veren varen op de trajecten tussen Gorinchem – Werkendam en Gorinchem – Woudrichem. Gemeente Altena en Gorinchem hebben beide zorg gedragen voor de kosten van de veerponten.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld