Bewoners geven woonkwaliteit en woonomgeving een cijfer

HARDINXVELD-GIESSENDAM – 800 Bewoners beoordeelden de afgelopen weken hun woonomgeving op verzoek van woningcorporatie Fien Wonen. Ook kreeg de kwaliteit van de woning een cijfer. Bewoners geven hun omgeving een 7,1. Dat ligt iets boven het gemiddelde van Aedes. In Nederland geven huurders namelijk gemiddeld een 7,0 hiervoor. Woningen zijn becijferd met een 6,8 en complexen kregen een 6,4. Bij Fien Wonen willen we dit naar minimaal een 7,5 brengen. De Huurdersraad Hardinxveld-Giessendam zet vraagtekens: “Hoe kun je een cijfer interpreteren? Hoe en wanneer komt Fien Wonen aan dat hoge cijfer dat ze aangeeft te willen ambiëren?”

Het onderzoek was is onderdeel van een groot onderzoek van woningcorporatie Fien Wonen onder ruim 2300 bewoners. Ze waren namelijk benieuwd naar de mening van bewoners. (Stockfoto)

In het onderzoek lezen we vooral positieve verhalen. Een kleine groep bewoners is minder positief. Zij geven aan dat de buurt niet schoon is. Ook ervaren sommigen overlast. 24 bewoners zien graag een toename in sociale buurtbewoners. 83 bewoners willen een actieve rol vervullen. “Resultaten uit het onderzoek nemen we de komende jaren mee in verschillende plannen. Daarmee zetten we de informatie vanuit bewoners om in acties. Want hoe leuk is het om als bewoner gehoord te worden!”, stelt Fien Wonen. 

Kwaliteit
Bewoners geven de kwaliteit van de woning een lager cijfer dan de omgeving. De meeste reacties gaan over schimmel in de woning of de grootte van de woning. Ook vinden veel bewoners het vervelend om geluiden van de buren te horen. Wooncomfort scoort het minst. Ruim 400 bewoners zijn wel zeer tevreden over de duurzaamheid van woningen. “Op dienstverlening scoren we een 6,9. Ook dat cijfer brengen we de komende jaren omhoog naar minimaal een 7,5. Veel bewoners vinden een snelle en duidelijke reactie op hun vraag het belangrijkst. Ook vindt 29% dat we moeten doen wat we beloven. En dat we snel moeten laten weten als iets anders uitpakt dan gehoopt. Daarmee gaan we aan de slag”, concludeert Fien Wonen

Vervolgstappen
Door het onderzoek zegt Fien Wonen beter te weten wat hun bewoners vinden en wat er speelt. Fien Wonen: “Daardoor kunnen we de komende jaren sneller en beter problemen aanpakken. En we kunnen hiermee goede dingen nog beter maken. We willen bewoners uitnodigen om te blijven meedenken met ons. De komende weken krijgen sommige bewoners een uitnodiging daarvoor.” Binnenkort meer in de uitgave Wat Fien! over de vervolgacties en resultaten. De Huurdersraad Hardinxveld-Giessendam hoopt dat dat snel gaat. “Je kunt dit alleen door te luisteren naar de klant (de huurder), maar stel je er voor open en neem ze mee in de plannen die gemaakt worden. Geef bij de op te richten klankbordgroepen bij projecten de huurder die zich aanmeldt ook het gevoel dat het er toe doet dat huurders meepraten over het project”, aldus de Huurdersraad. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld