De Cirkel ondersteunt Alzheimer Café Hardinxveld-Giessendam met gift

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Stichting Kringloop De Cirkel heeft woensdagavond 23 november 2022 tijdens het maandelijkse Alzheimercafé (elke vierde woensdag van de maand) videoapparatuur en bijbehorende materialen t.w.v. een bedrag van € 2.500,– overhandigd aan Alzheimer Café Hardinxveld-Giessendam. 

Vrijwilligers van Stichting Kringloop De Cirkel, Tineke Peursem en Jeanet Leenman, overhandigen de videoapparatuur met bijbehorende materialen aan Dick Dekker. (Foto via Alzheimer Café Hardinxveld-Giessendam)

“Wij hadden niet verwacht zo’n mooi bedrag te mogen besteden en zijn de Cirkel dan ook zeer dankbaar”, sprak Dick Dekker, vrijwilliger van het Alzheimer Café Hardinxveld-Giessendam en maker van opnamen en verwerker van video’s. Via Youtube worden deze vervolgens gedeeld om zo ook mensen te informeren die niet aanwezig zijn tijdens een alzheimercafé.

Muziek en video
Vele gasten mochten woensdagavond genieten van de oude bekende liedjes die door TisNennyFals werden gezongen. Deze muziek haalt mooie herinneringen naar boven als de eerste ontmoeting met je geliefde, de eerste kus en de sfeer van het zachte tikken op je zolderraam. “Bij deze muziek kan je niet anders dan meezingen en je herinneringen delen met elkaar. Daardoor sta je ook stil bij wat er wordt gemist. En dat kan en mag in het alzheimercafé”, zegt Piety Nijhoff van Alzheimer Café Hardinxveld-Giessendam. Een video, zoals deze eenmaal per twee maanden worden gedraaid in het Geheugenkabinet in de BibliotheekAanzet, bracht de gasten terug in de tijd van de muziek en de verhalen van Willeke Alberti en Trea Dobbs met Hou je echt nog van mij Rocking Billy.

Informeren en ontmoeten
Het delen van de informatie vindt Alzheimer Café Hardinxveld-Giessendam belangrijk. Nijhoff: “Veel mensen komen ermee in aanraking door het zelf te hebben, door mantelzorger te zijn of doordat iemand in je omgeving daarmee belast is. Eén op de vijf mensen krijgt dementie. De hersenziekte is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, die de hersenen aantasten en zorgen voor achteruitgang. De ziekte Alzheimer is er één van.” Het Alzheimercafe is er niet alleen voor mensen met de ziekte, maar voor alle mensen die een vorm van dementie hebben. Iedereen is er welkom.  “In het Alzheimercafe delen we informatie over dementie, over het veranderde gedrag en het veranderde leven. Hoe mensen daarin kunnen worden ondersteund. Bijvoorbeeld hoe de weg naar hulp en zorg kan worden gevonden en wat goed is om te regelen als je met deze ziekte te maken hebt. Ontmoeten is belangrijk. Voor een praatje met elkaar, het er mogen zijn zoals je bent of het kopje koffie of glaasje sap. Maar ook voor de ontspanning en gezelligheid”, aldus Nijhoff

Meer weten en herkennen
Ontmoeten en delen is belangrijk omdat bij Dementie ‘je wereld’ al snel kleiner wordt. Sociale contacten onderhouden wordt lastiger. Nijhoff: “Je wordt onzeker, je trekt je gemakkelijk terug en voor de mantelzorger betekent het een extra investering naast alle zorg die er al is. De mensen uit de omgeving weten vaak niet hoe zij om moeten gaan met de ziekte.” De mens met dementie mag nog meer plaats hebben in onze samenleving. Hij of zij moeten zo lang mogelijk kunnen blijven functioneren en meedoen in het verenigingsleven, clubs, kerk, winkels.” Daar is volgens Nijhoff voor nodig dat de burgers meer over dementie moeten weten, hoe het te herkennen is en hoe men kunt helpen. “Het is ook durven. Bijvoorbeeld als de buurvrouw drie keer op één dag haar straatje veegt, mag je afvragen of het wel goed gaat en opletten of er meer van dit soort gedrag is. Mogelijk kan je contact leggen”, vult Nijhoff aan. 

De Lange Wei
Het alzheimercafe is steeds op de vierde woensdag van de maand op wisselende locaties. Het volgende alzheimercafé is in De Lange Wei aan Rembrandthof 85 en heeft als thema ‘Als Dementie je treft’. Wat doen je dan? De toegang is gratis en iedereen is welkom van 19.30 uur. De koffie staat klaar vanaf 19.00 uur. Wie meer wil weten, kan altijd een e-mail sturen naar: hardinxveldalzheimercafe@gmail.com

Plaats een reactie

*=Verplicht veld