Gemeente en Servanda staan stil bij het werk van mantelzorgers

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het is een goede traditie van de gemeente Hardinxveld-Giessendam i.s.m. Servanda om op de Dag van de Mantelzorg stil te staan bij hen die zich inspannen voor anderen. Soms 24 uur per dag en zeven dagen in de week bereikbaar zijn. De aanwezigen werden bedankt voor hun tomeloze inzet. 

Vrijdagmorgen 11 november 2022, het was weliswaar een dag na de ‘Dag voor de mantelzorg’, werd er in de raadzaal met tientallen mantelzorgers stilgestaan bij hun vrijwilligerswerk voor anderen. Dat is vaak voor familie of bij goede vrienden. (Foto Peter Donk / HG24)

De bij de gemeente bekende mantelzorgers, zo’n 300, hadden een brief voor de ‘Mantelzorgwaardering 2022’ gekregen. In werkelijkheid is het aantal mensen die mantelzorg verrichten veel en veel groter. De gemeente spreekt over duizenden, mogelijk misschien wel drie- of vierduizend. Hardinxveld-Giessendam vergrijst en dus neemt ook het aantal ouderen toe. Steeds meer mensen hebben hulp nodig en krijgen dat van hulpvaardige anderen. 

Onschatbare waarde
Wethouder Trudy Baggerman (T@B) van Sociaal Domein, Zorg en Welzijn, die uit eigen ervaring weet waar ze over praat, vertelde trots te zijn en grote waardering te hebben voor het mantelzorgwerk. “Want wat kan het ook zwaar zijn. Het eigen leven combineren met zorgtaken. Zorgtaken die je niet zo maar even kan laten liggen. Ook dit jaar hadden we nog te maken met de coronatijd. Dat heeft het niet makkelijker gemaakt. Activiteiten waardoor je zelf even kon ontspannen, waren in het begin van het jaar niet goed mogelijk. Wat heb ik waardering voor u! Dank u wel, u bent van onschatbare waarde!”, aldus Baggerman. 

Tekst gaat onder foto verder.
Wethouder Baggerman spreekt de volle raadzaal toe: “Ik weet dat deze waardering geen verlichting in de zorg geeft, maar door deze waardering willen Servanda en ik u een hart onder de riem steken.” (Foto Peter Donk / HG24)

Als mantelzorgwaardering kreeg iedereen een HaGi-bon. De mensen die de bon kregen zijn acht uur of meer in de week actief als mantelzorger, onbetaald en gedurende drie maanden of meer in 2022. Degene waarvoor zorg wordt gedragen verblijft structureel binnen de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Heb je de bon gemist, dan kan je tussen maandag 14 november 2022 en dinsdag 13 december 2022 tijdens openingstijden met de ontvangen brief+legitimatie terecht om de bon op te halen. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld