Gemeente sluit aan bij regiogemeenten tegen DuPont / Chemours

HARDINXVELD-GIESSENDAM – De gemeente Hardinxveld-Giessendam sluit zich aan bij de regiogemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Papendrecht in de juridische strijd voor het aansprakelijk stellen van DuPont / Chemours voor vervuiling met PFAS. Dat maakt de gemeente dinsdag 11 juli 2023 bekend.

Vanwege de actuele inzichten over de schadelijkheid van de uitstoot van PFAS en de mogelijke gevolgen hiervan voor de gezondheid van inwoners, heeft de gemeente een zogeheten stuitingsbrief verstuurd naar DuPont / Chemours. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Wethouder Jan Nederveen (ChristenUnie) van Economie en Milieu: “Het is duidelijk dat DuPont / Chemours verantwoordelijk is voor de PFAS-vervuiling in onze regio. In Dordrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Papendrecht zijn de hoogste waarden gevonden. Uit onderzoek dat eerder is gedaan binnen onze gemeente bleek de aanwezigheid van verschillende soorten PFAS. De resultaten in Hardinxveld-Giessendam geven tot op heden geen aanleiding tot vervolgonderzoek. Er komt echter steeds meer aan het licht over de aanwezigheid en schadelijkheid van PFAS. Dat is de reden waarom wij een stuitingsbrief hebben gestuurd. Daarmee voorkomen we dat de aansprakelijkheid verjaart.”

Rechtszaak
De vier gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Sliedrecht en Papendrecht hebben al een rechtszaak aangespannen tegen DuPont / Chemours. Zij houden het bedrijf aansprakelijk voor de vervuiling en gemaakte kosten. Zij hebben in die rechtszaak naar voren gebracht dat de bedrijven zelf al veel eerder op de hoogte waren van de gevaren van PFAS.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld