HKC1 veldkampioen na winst op SDO/Fiable1

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Met een 17-10 thuisoverwinning op SDO/Fiable heeft HKC zaterdagmiddag 28 mei 2022 het kampioenschap in de Overgangsklasse D weten binnen te halen. Het korfbalteam won van SDO/Fiable1 uit Kamerik en is daarmee veldkampioen. In Kamerik had HKC eerder meer dan de handen vol aan SDO/Fiable. Dat liep zaterdagmiddag een stuk beter.

Door dit uitstekende resultaat promoveert HKC op het veld naar de Hoofdklasse. Zowel in de zaal (Korfbal League 2) als op veld speelt HKC komend seizoen op het één na hoogste niveau van Nederland. (Beeld van de wedstrijd uit video HKC)

Een zwaarbevochten overwinning na steeds een achterstand in deel 1 van het duel was toen het uiteindelijke resultaat. HKC was op voorhand dus gewaarschuwd en wist dat het zelf scherp, geconcentreerd en vol energie voor de dag moest komen.

Spelers
Bij winst op SDO/Fiable kon alleen Pernix nog theoretisch bedreigen in de race om het kampioenschap. Pernix zelf speelde op dezelfde aanvangstijd een thuiswedstrijd tegen Valto. De succesvolle coaches Ekelmans en Kamsteeg kozen voor een basisopstelling met de dames Veerle Havelaar, Fenna Zwang, Lotte Scherstra en Janine Sterrenburg. Bij de mannen in de startopstelling Eliza Roest, Corné Troost, Mark Klop en Danny den Dunnen. Meest opvallende afwezige speler bij de bezoekers Nathan Marck. Zijn plaats werd ingenomen door “good old” Sander Harinck. In het verleden spelend voor Tjoba en later in Hardinxveld-Giessendam bij Vriendenschaar. Zijn terugkeer in Hardinxveld betekende een voor hem lastige middag tegen Danny den Dunnen.

Tekst gaat verder onder video.
Voor wie de wedstrijd nog eens terug wil kijken? Zie hieronder. (Video HKC)

Inbreng en initiatief
De openingsgoal van de wedstrijd was direct een mooi hoogstandje van Mark Klop, die een vrije worp met één hand tot doelpunt wist te promoveren. SDO/Fiable liet daarna zien met welke intenties dit duel was aangegaan en scoorde driemaal op een rij. Eliza Roest met twee doelpunten bracht de stand daarna gelijk. Met Mark Klop in deze fase sterk vanuit de rebound de “normale” rolverdeling omgedraaid. De bezoekers namen op 3-4 opnieuw de voorsprong. Fenna Zwang, in haar eerste seizoen bij HKC ontzettend belangrijk voor het team, schoot de gelijkmaker op het scorebord. Janine Sterrenburg bracht HKC voor de twee keer deze middag op voorsprong. De in de tweede veldhelft in het team gekomen jonge Janine kon ook zaterdag wederom terugkijken op een uitstekende wedstrijd. Verdedigend zeer stabiel en aanvallend met steeds meer inbreng en initiatief.

Voorsprong
Veerle Havelaar en Lotte Scherstra waren na zo’n twintig minuten in de eerste helft al van vak gewisseld om de motor in dit vak op gang te helpen. Met een 7-5 ruststand zochten beide teams de kleedkamer op. De sleutel voor deel twee in handen van het eerste aanvalsvak die de korf nog niet heel makkelijk wist te vinden. Een schot in de lucht met één hand (en scorend) van Danny den Dunnen volgde. Eliza Roest pakt na rust de sleutel op en met twee doelpunten uit zijn handen liep HKC uit naar een 9-5 voorsprong. Opnieuw Fenna Zang en een strafworp van Danny den Dunnen brachten de stand kort na rust op een comfortabele 11-5 voorsprong.

Moeilijke momenten.
Na deze sterke start van de tweede helft voor HKC en run van vier goals wist SDO/Fiable weer mee te gaan scoren. Tot 14-8 bleef het verschil van zes gelijk en speelde HKC met een schuin oog naar de klok een gewonnen wedstrijd. Topschutter Sanne Langendoen die HKC dit seizoen met zijn goals veelvoudig over moeilijke momenten bracht en Sven van Baggum werden samen ingebracht op de plaats van Mark Klop en Eliza Roest. Op 15-8 volgde het mooiste doelpunt van de middag op naam van Danny den Dunnen, die van ver handig met één hand raak mikte. Doelpunt zestien volgde door een raak schot van Janine Sterrenburg en het laatste HKC doelpunt uit handen van, hoe kan het ook anders, Sanne Langendoen.

Kampioen
Na de verdiende publiekswissel voor captain Corné Troost die de afgelopen jaren ontzettend belangrijk is geweest in de opmars van HKC, scoorde SDO/Fiable het laatste doelpunt van de middag en floten het sterk leidende duo Mantel / Dekker voor de laatste maal. Door de overtuigende overwinning en het verlies van Pernix kon het kampioenschap en de promotie naar de Hoofdklasse worden gevierd. Aan spreekstalmeester Kees de Jong, na het champagnemoment van captain Troost, de eer het team toe te spreken en te feliciteren. Woensdagavond 1 juni speelt HKC uit in Leiden tegen Pernix. Zaterdag 4 juni 2022 in het pinksterweekend volgt een vrije zaterdag. Op zaterdag 11 juni 2022 is er een uitwedstrijd. Oranje-Wit uit Dordrecht die bezig is aan een sterke en knappe tweede seizoenshelft is dan de tegenstander. Zaterdag 18 juni 2022 is het laatste duel van deze competitie. Dan staat een thuiswedstrijd tegen het Zeeuwse ONDO op het programma.