Kinderen extra welkom in museum De Koperen Knop

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Ook al op dit moment, maar zeker in de herfstvakantie en de museumkidsweek zijn kinderen bijzonder welkom in Museum De Koperen Knop aan Binnendams 6. Er is een aansprekende expositie met een speciale kinderbrochure, een leuke speurtocht en er draaien verschillende presentaties. Kom in de periode van zaterdag 15 tot en met zaterdag 29 oktober 2022 naar De Koperen Knop. Zaterdag 29 oktober 2022 is er een speciale dag over de prehistorie en de oudheid.

De huidige expositie is uitermate geschikt voor scholen. Dan wordt verteld over de unieke archeologische vondsten. Op slechts enkele kilometers van het museum verwijderd zijn bijzondere ontdekkingen gedaan over een heel oude bewoningsgeschiedenis, zoals dit Vikingzwaard. Of wat daar nog van over is. (Foto museum De Koperen Knop)

De leerlingen krijgen in het museum een speciale les, bekijken Trijntje, die in de vorm van een wassenbeeld aanwezig is en krijgen een brochure. Een leerzaam en boeiend programma over het eerste aandachtspunt van de Canon van Nederland.

Aan de slag
Op de laatste zaterdag van de herfstvakantie is er van alles te doen in en rondom het museum. Dan is er een open dag die helemaal in het teken staat van de oudheid en van de prehistorie. Er komt een speciale vuursteenman uit het noorden van het land, die demonstraties vuursteen geeft en laat zien hoe je van vuursteen werktuigen maakt. Je kunt dan met een metaaldetector aan de slag, er zijn demonstraties zwaardvechten en je kunt zelf ook met houten zwaarden een gevecht aan-gaan. Of schieten met eenvoudige pijl en boog. Ook kun je leren hoe je met behulp van een stuk griendhout zelf een pijl en boog kan maken.

Ontwikkeling gebied
De expositie over de prehistorie en de oudheid laat zien dat in het gebied rondom het museum al heel vroeg mensen hebben gewoond. De eerste mensen waren jagers-verzamelaars, die woonden op donken, opgewaaide bergen zand. Kort na het begin van onze jaartelling kwamen de Romeinen langs en in de 10e tot de 12e eeuw is het tot dan toe ruige gebied in ontginning gebracht en zijn de weilanden met het nog steeds bestaande slotenpatroon gemaakt. Halverwege de 20e eeuw was er de ruilverkaveling, de grootste van Europa, die ervoor zorgde dat gedeelten van het gebied via nieuw aangelegde ruilverkavelingswegen toegang gaven naar voordien ontoegankelijke stukken. Museum De Koperen Knop is open van dinsdag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur en zaterdag 11.00-17.00 uur. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld