Museum De Koperen Knop opent expositie vijf winterfeesten

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – In Museum De Koperen Knop is zaterdagochtend 26 november 2022 de expositie geopend, die vijf winterfeesten laat zien met als samenhangend thema licht en donker. Het museum aan Binnendams 6 toont deze t/m zaterdag 28 januari 2023.

Online krant HG24 mocht zaterdagochtend kort voor de opening al binnenkijken. Het gaat vooral om de gezelligheid en de huiselijkheid van de laatste en de eerste maand van het jaar. (Foto Peter Donk / HG24)

Op de expositie is een selectie te zien van Sint Maarten (11 november: bedelfeest voor de armen – kinderen gaan de deuren langs voor snoep), Santa Lucia (13 december: Begin van de kersttijd in noordelijke streken – kinderen met kaarsenkroon brengen eten), Midwinter (21 december: de zonnewende – eindigend in de nacht wanneer de dagen weer langer worden), Kerstmis (25 december: geboorte van Jezus. Verving na de Reformatie de midwinterfeesten) en Oud & Nieuw (de nacht van 31 december naar 1 januari: de jaarwisseling van oudejaarsavond naar nieuwjaarsdag).

Tekst gaat verder onder tweet.

Zonnewende
De winterfeesten van weleer waren verschillend van oorsprong, maar hadden allemaal iets met donker en licht. De sombere werkelijkheid werd verdrongen door het verlangen naar hoop en verwachting, naar het nieuw licht. Onze verre voorouders zagen in de duisternis angst en bedreiging. De zonnewende, de terugkeer van de zon, was aanleiding voor grootse feesten. Dat moest worden gevierd. Alle feesten waren tussen Allerheiligen (2 november) en Lichtmis (1 februari). Er zijn ook extra activiteiten:

  • Woensdag 14 december 2022 ben je welkom voor workshops, ’s middags maken de kinderen een kerststukje en ‘s avond beschilderen de volwassenen een Dalarna-paardje.
  • Zaterdag 17 december 2022 is er een winterwandeling met de roep van de Midwinterhoorn.
  • Zaterdag 14 januari 2023 is er een winterwandeling met onderweg een verhaal. Via de website van het museum kan je je aanmelden. Bij de expositie hoort ook een speurtocht.

Tekst gaat verder onder foto.

Bij binnenkomst in de expositieruimte is het aan te raden dit even te lezen. Daarna volg de pijlen. (Foto Peter Donk / HG24)

Voorhuis en museumcafé
In het voorhuis van het museum staat de jaarlijkse kerstboom en zijn er andere kerstversieringen te zien. De tafel is gedekt in afwachting van de gasten. Kortom, het is deze periode reuze gezellig in het museum. Ook ben je bijzonder welkom in het museumcafé, waar lekkere decemberdrankjes worden geserveerd en waar lekkers te verkrijgen is, zoals gebruikelijk bij dit jaargetijde: chocolademelk, speculaas, glühwein, erwtensoep en meer. Museum De Koperen Knop is open van dinsdag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur en op zaterdag 11.00-17.00 uur. En als extra dit jaar ook op Tweede Kerstdag, maandag 26 december 2022, 13.00-17.00 uur.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld