Muzikale ontvangst luidt druk bezochte nieuwjaarsreceptie gemeente in

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Bezoekers van de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Hardinxveld-Giessendam werden bij binnenkomst in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein dinsdagavond 10 januari 2023 muzikaal onthaald door Winterdag, een personage van Henk Vlot, en cellist Martin Klop.

Rechts op de foto burgemeester Dirk Heijkoop (CDA) bezig met de nieuwjaarstoespraak in de omgebouwde raadzaal. Na twee jaar konden bestuurders, inwoners en andere aanwezigen elkaar weer fysiek de hand schudden. (Foto Richard van Hoek / HG24) 

Naast de plaatselijke zaken keek burgemeester Dirk Heijkoop (CDA) terug op het afgelopen jaar, 2022. “Zonder adempauze zijn wij van de ene crisis naar de andere gegaan. Wereldwijd is er van alles aan de hand, beelden van oorlogen raakten ons bijna niet meer, maar de oorlog in de Oekraïne zette de wereld dichtbij en daarmee onze wereld op zijn kop. U en ik zagen en zien niet alleen de beelden, we zijn en worden nu ook geconfronteerd met de gevolgen ervan. In ons kleine dorp is namelijk met man en macht gewerkt om gevluchte Oekraïners op te vangen. Velen van u hebben daarin een rol gespeeld zowel vanuit een professie of anders wel als vrijwilliger. Met een solide Veiligheidsregio als spin in het web en een regioburgemeester Kolff die op voortreffelijke wijze de regio Zuid-Holland Zuid vertegenwoordigt in het Veiligheidsberaad. Op indrukwekkende wijze vonden kerken, ondernemers, inwoners en gemeente elkaar. Waar een dorp, als Hardinxveld-Giessendam, groot in kan zijn!”, sprak Heijkoop, “Dat maakt mij, ondanks het leed, ook een trotse burgemeester!”

Gemeentelijk apparaat
Trots is Heijkoop op de gemeentelijke organisatie, die samen met het bestuur ervoor zorgt dat al het andere werk zoveel mogelijk door kon en kan gaan. Hij kijkt terug op het jaar. Heijkoop: “Projecten voor de bouw van woningen zijn of worden gestart, er wordt volop gewerkt aan het invoeren van de nieuwe omgevingswet, schoolkinderen doen mee aan E-waste projecten, oefeningen van onze hulpdiensten bijvoorbeeld voor hoog water worden gehouden en vergeet niet het beroep dat gedaan wordt op alle sociale voorzieningen. We blijven er alles aan doen om te zorgen dat onze organisatie in staat blijft om de vele maatschappelijke vraagstukken aan te kunnen. Het was het afgelopen jaar ook weer het jaar van de verkiezingen, wij hebben na 32 jaar afscheid genomen van wethouder Theo Boerman. Zestien jaar raadslid en zestien jaar wethouder in een zeer dynamische periode verdiende een mooi afscheid. En dat mooie afscheid heeft hij, op vele manieren, ook gehad. U kunt zelfs even uitrusten op de Theo Boerman-bank en kijken naar de bijbehorende boom die hem zijn geschonken bij het station Blauwe Zoom. Wellicht heeft u daar al eens gezeten?”

Persoonlijk
Na de verkiezingen, die Heijkoop altijd ‘het feest van de democratie’ noemt, is gestart met een nieuwe gemeenteraad met veel nieuwe gezichten. “Vervolgens is de bestaande coalitie doorgegaan. En in het college is een nieuwe collega, wethouder Arjan Meerkerk toegetreden. Ik spreek de wens en het vertrouwen uit dat er de komende jaren weer veel goed werk verricht kan worden voor onze inwoners. Voor mij persoonlijk was, na zes jaar burgemeester in Hardinxveld-Giessendam, mijn herbenoeming natuurlijk één van de hoogtepunten. Ik ben erg dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen en ga er weer vol tegenaan”, keek Heijkoop terug.

Grote zorgen
Heijkoop keek vooral vooruit naar een jaar waarin volgens hem weer veel uitdagingen wachten. Heijkoop: “De Haagse politiek lijkt zich steeds minder aan te trekken van de lokale autonomie van gemeenten. Diverse dossiers zijn door besluiteloosheid in Den Haag verheven tot een crisis en via die route worden steeds meer landelijke opgaven op het bordje van gemeenten gelegd. Ik probeer het netjes te verwoorden, maar maak mij hierover wel grote zorgen. Toch wil ik daarin niet blijven hangen, en vooral oog hebben voor wat er allemaal wel goed gaat. Voor kleinere gemeenten zoals Hardinxveld-Giessendam wordt het steeds lastiger aan al die uitdagingen het hoofd te bieden. Daarom werken wij samen met andere gemeenten, binnen de Smart Delta Drechtsteden en de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, en ook met bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijke organisaties. Het is geen vraag, maar een vanzelfsprekendheid om het goede voor Hardinxveld-Giessendam te doen.”

Bijdrage
Als burgemeester is Heijkoop ‘heel trots’ op hoe daaraan in Hardinxveld-Giessendam vorm wordt gegeven. “Trots op de inwoners, trots op de ondernemingen, trots op de verenigingen, trots op de kerken, op onze medewerkers, trots op allen die bijdragen aan die samenleving van Hardinxveld-Giessendam”, sprak de burgemeester. Dinsdagavond was ook een aantal mensen aanwezig, die op hun wijze een bijdrage leveren. Heijkoop: “Waarschijnlijk heeft u de auto en de presentatie van de Dierenambulance al zien staan. Zij zijn ingegaan op onze vraag wie zich op de nieuwjaarsreceptie wil presenteren. Ik hoop dat u nog even bij de stand langs gaat om te kijken welk goed werk zij doen.” Ook het zangduo Bertha en Bartha had zich aangemeld.

Toast
Voorafgaand daaraan bracht Heijkoop een toast uit met de aanwezigen op het nieuwe jaar. Heijkoop: “Dat het een mooi jaar zal zijn, met hopelijk vrede in de wereld en met name in de Oekraïne, mooie projecten in Hardinxveld-Giessendam, goede resultaten bij onze ondernemingen, instellingen, verenigingen en inwoners! Laten wij afspreken dat wij ook dit jaar weer omkijken naar onze medemens, vooral naar diegenen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.” Velen bleven na het officiële gedeelte hangen en gingen onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar in gesprek. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld