Officiële handeling start bouw ‘Ons Dorp’ in heerlijk voorjaarszonnetje

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het is niks om in de regen op een bouwplaats te staan en daarom was het vrijdagmiddag 24 maart 2023 genieten in het voorjaarszonnetje tijdens de officiële handeling start bouw ‘Ons Dorp’ fase 1 in wijk Blauwe Zoom. In de wijk komen veel jonge gezinnen te wonen en de toekomstige bewoners waren uitgenodigd door ontwikkelaar Gebroeders Blokland. 

Wethouder Trudy Baggerman verrichtte samen met René Sleeuwenhoek en een aantal jonge kinderen van toekomstige bewoners de onthulling van een bijen- en insectenhotel. Deze is kast is mogelijk gemaakt door de gemeente Hardinxveld-Giessendam en Gebroeders Blokland. (Foto Peter Donk / HG24)

Twee derde van kopers (24) van de woningen in fase 1 komt uit Hardinxveld-Giessendam. “Dat betekent dat wij als Hardinxvelds bedrijf hier in Hardinxveld mogen bouwen voor Hardinxvelders en natuurlijk Boven-Hardinxvelders”, sprak directeur Ontwikkeling René Sleeuwenhoek bij Gebroeders Blokland.

Tekst gaat verder onder tweet.

Rugstreeppad
Er is over het project goed nagedacht. ‘Ons Dorp‘ is ontwikkeld als klein dorp in wijk Blauwe Zoom. Sleeuwenhoek: “Waarbij vanuit stedenbouw veel aandacht is gegeven aan het creëren van ontmoetingsplaatsen, spelen in het groen en aandacht voor de natuur. In het ontwikkelproces hebben we veel oog gehad voor flora en fauna, enerzijds noodgedwongen doordat we hier een beschermde rugstreeppad hebben gevonden, waarvoor we vele voorzieningen moesten treffen en tijd hebben verloren.”

Natuur
Anderzijds heeft Gebroeders Blokland hier destijds als één van de eerste ontwikkelaars gekozen om de wijk natuur inclusief te ontwikkelen. “Dat betekent dat we de natuur een plaats hebben gegeven in ‘Ons Dorp’. Dat leidt niet alleen tot een mooie leefomgeving, maar ook tot een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving”, sprak Sleeuwenhoek. Hij vertelde dat straks in de wijk nestkasten voor zwaluwen, vleermuizen en huismussen komen. Maar ook natuurvriendelijke oevers met bloemrijke grassen en beplanting. Alsmede gebiedseigen bomen, takkenrillen en steenhopen in de openbare ruimte. 

Lage energierekening
Lof had Sleeuwenhoek over de uitvoering van de wijk. “Naast dat ‘Ons Dorp’ natuur inclusief is, kent de wijk een gevarieerde en rijke architectuur en is ‘Ons Dorp’ uiteraard ook duurzaam ontwikkeld. Gasloos en dus met een lage energierekening”, vertelde Sleeuwenhoek de aanwezigen onder wie de drie wethouders Trudy Baggerman (T@B), Jan Nederveen (ChristenUnie) en Arjan Meerkerk (SGP).

Tekst gaat verder onder tweet.

Onthulling
Baggerman verrichtte korte tijd later de openingshandeling door een onthulling van een bijen- en insectenhotel. Ze werd daarbij geholpen door een aantal jonge, toekomstige bewoners. “Er is een grote behoefte aan nieuwe woningen. Met ‘Ons Dorp’ krijgen we diversiteit en wordt rekening gehouden met de natuur. En dan die rugstreeppad. Ik voelde me soms meer bioloog, dan wethouder. Het was leerzaam en uitdagend. Het wordt een prachtig stukje nieuw Hardinxveld-Giessendam”, sprak Baggerman. Na het officiële gedeelte konden toekomstige bewoners bij hun toekomstige woning op de foto worden gezet en was er nog een afsluiting met borrel in het kantoor van Gebroeders Blokland aan de Moerbei. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld