Opknappen Buitendams staat gepland voor eind 2024

door ArieJan van Termeij
HARDINXVELD-GIESSENDAM – In zalencentrum De Parel aan de Talmastraat konden bewoners en belangstellenden donderdagmiddag en donderdagavond 30 november 2023 terecht voor een participatiebijeenkomst over de aanpak van Buitendams. De opknapbeurt wordt hij al genoemd, die voor eind 2024 staat gepland.

Tientallen bewoners maakte gebruik van de gelegenheid. Onder hen bewoners en ondernemers. Voor velen was de uitnodiging, die door de gemeente Hardinxveld-Giessendam was verstuurd toch wat onduidelijk. Het bleek te gaan om een twee uur durende sessie en in de uitnodiging leek het te gaan om inloop middag / avond. (Foto ArieJan van Termeij / HG24)

Er volgen eind januari en medio maart 2024 nog twee bijeenkomsten en er komt een website met informatie voor bewoners. 

Sprekers
Projectleider van de gemeente Sjak Franken (Team Leefomgeving) deed de opening gevolgd door wethouder Arjan Meerkerk (SGP) van Verkeer, Vervoer en Bereikbaarheid. Hij sprak een welkom uit aan de aanwezigen en benoemde daarbij de bewoners als de belangrijkste ervaringsdeskundigen voor de herinrichting van Buitendams. Presentaties werden verzorgd door Qwin Mooyman (projectleider gebiedsontwikkeling Gebiedsmanagers) en Christian Messing (lanscape ontwerpbureau Stijlgroep).

Tekst gaat verder onder tweet.

Karakteristieke uitstraling
De bewoners bleken heel blij te zijn met de karakteristieke uitstraling van de dijk en willen dat graag zo houden. Daarnaast kwam al snel de verkeersonveiligheid, de toegankelijkheid en het parkeerprobleem naar voren. Voorstellen ter verbetering werden aangegeven o.a. aanpak verkeersdrukte, aanbrengen van groen en het aanleggen van glasvezel. Alsmede de afvoer van het hemelwater, prominent aanwezige verkeers-belemmerende maatregelen en karakteristieke straatverlichting.

Input bewoners
Na de presentatie gingen de bewoners in groepjes uiteen, om aan de hand van een plattegrond van Buitendams met elkaar de verbeterpunten te bespreken en deze op te schrijven als input voor het projectplan. Iedereen kon zich daar uitspreken en al snel bleken aspecten als snelheid, parkeren en vrachtverkeer. Maar ook de vrije doorgang voor hulpverlenende diensten, asfalt boven klinkers en handhaving werden genoemd. Ook een combinatie lantaarnpalen /oplaadpunten kwamen naar voren. Als afsluiting werden de aanwezigen bedankt voor actieve inbreng en werd gevraagd of er vrijwilligers zitting willen nemen in een klankbordgroep om de bewoners te vertegenwoordigen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld