Opvang Oekraïense vluchtelingen zoekt buddy’s

HARDINXVELD-GIESSENDAM – De vrijwilligers voor vluchtelingen uit Oekraiene in Hardinxveld-Giessendam willen mensen een veilige, fijne en goede opvang bieden. Dat doen zij onder andere door een buddy te koppelen. Er worden nieuwe buddy’s gezocht.

De buddy helpt de Oekraïense vluchtelingen met alledaagse dingen. Van het wegwijs maken in het openbaar vervoer tot het drinken van een kopje koffie of samen een wandeling maken.

Eén van de huidige buddy’s is José en zij vertelt over een vrouw en haar dochter. “Ik kwam de vrouw tegen tijdens het uitzoeken van kleding in de sporthal De Appelgaard. Moe en ontheemd op bed met een bench ernaast.
“Heb je een hondje?”, vroeg ik. Ze grapte terug in het Engels: “Nee, de bench is voor mijn kinderen. Die zijn zo druk!” José: “Later kwam ik de jongere versie tegen van deze dame. In de hal waar kleding kon worden gehaald en vroeg haar of ik iets voor haar kon doen.” Het meisje antwoordde: “Ik wil graag mascara, heb je dat?”

Klik
José vertelt over de ontmoeting en de band die daarna is ontstaan: “We zochten in wat bakjes en vonden blauwe mascara. Ze had liever zwart natuurlijk, maar nam deze wel mee. De klik is ontstaan en omdat het hondje, die natuurlijk in de bench hoorde, naar de trimster moest en ik ze daar naartoe heb gebracht. We hebben in die tussentijd thee gedronken in onze tuin. Later besloten we om buddygezin te worden voor dit gezin.” Het gaat om een moeder en drie kinderen samen met oma. Het vijftal wordt opgevangen in Hardinxveld-Giessendam.

Ondernemen
José, die verder niet met de achternaam wil worden genoemd, heeft geen spijt van het buddy zijn. “Tot op de dag van vandaag is het super fijn en leuk om te doen.” Met haar familie is ze nu één van de buddygezinnen en ze legt uit wat ze zoal doet. José: “Nou, doen wat je hart je ingeeft en wat binnen je vermogen ligt. Thee of een wijntje drinken bij goed weer in de tuin, terwijl de kinderen lekker spelen en appels plukken die ze mogen meenemen. Op een druilerige zondagmiddag sjoelen we bij ons thuis of maken hen wegwijs in de omgeving door te wandelen met elkaar. We gaan met de honden naar het strandje aan de rivier en laten de dieren daar even spelen. Dan weer een spelletje doen, naar een tweedehands kledingwinkel of even koffie drinken bij een dagbesteding.” Volgens José leidt het tot grappige en soms serieuze gesprekken.  

Waardevol
Inmiddels wordt het gastgezin steeds zelfstandiger, waardoor er wat minder afspraken worden gemaakt. “Dat is goed. Maar ze kunnen altijd bij ons terecht met vragen en regelmatig doe ik een appje om te vragen hoe het gaat en of we nog iets voor ze kunnen doen of betekenen of om weer eens af te spreken. Je merkt natuurlijk echt dat ze het moeilijk hebben, maar er wordt ook plezier gemaakt! Je haalt een gezin even uit hun eenzaamheid en gedachten en dat is heel waardevol en mooi om te zien!”aldus José. 

Aanmelden
Er worden nieuwe buddy’s gezocht voor de Oekraënse vluchtelingen. Heb je interesse en wil je meer informatie? Neem dan contact op per e-mail: willem.marjorie@hetnet.nl of bel met Willem, tel. 06 – 83088294. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld