Overdracht wagen gaspakkenteam tijdens nieuwjaarsbijeenkomst brandweer

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Tijdens de nieuwjaarsreceptie worden opgepiept. Het overkwam dinsdagavond 3 januari 2023 de leden van de Brandweer Hardinxveld-Giessendam. Maar wel met de melding ‘oefening’. De kazerne waar de voertuigen staan, stond vol rook. Feitelijk werd iedereen naar buiten geroepen. Het was het begin van een korte ceremonie: de overdracht buiten de kazerne van een nieuwe wagen voor het gaspakkenteam.

De nieuwe wagen van het gaspakkenteam (‘de grote broer’) werd door de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid overgedragen aan de post Hardinxveld(-Giessendam). Het is de enige wagen met deze manschappen in de regio heeft Hardinxveld-Giessendam als standplaats. (Foto Peter Donk / HG24)

Tekst gaat verder onder video.

Het gaspakkenteam bestaat uit een chauffeur, bevelvoerder en maximaal acht leden die zich in de gaspakken kunnen steken. Dure pakken, die € 9.000,– per stuk kosten. Daarom zijn er ook twaalf oefenpakken. De manschappen van het gaspakkenteam worden meestal pas op geroepen als de brandweer al bij een groot incident is. Als dan de adviseur Gevaarlijke Stoffen besluit dat er meer inzet nodig is voor onderzoek dan kan het team worden opgeroepen. Het bestrijden van incidenten met gevaarlijke stoffen (IBGS) is één van de vier kerntaken van de brandweer. Het gaspakkenteam kan bijvoorbeeld worden opgeroepen bij ernstige incidenten, denk aan situaties bij chemiebedrijven of spoorincidenten, zoals bijvoorbeeld een lekkage bij een rangeerterrein.

Tekst gaat verder onder foto.


De nieuwe wagen van het gaspakkenteam vervangt een kleiner voertuig. De kleinere bus blijft in het bezit van Brandweer Hardinxveld-Giessendam en wordt onder meer gebruikt voor het vervoer van manschappen. Er is voldoende plaats in de kazerne voor de nieuwe wagen. (Foto Peter Donk / HG24)

De nieuwe wagen kon na de korte ceremonie in de kazerne worden bekeken. Voorzien van alle moderne middelen en communicatie. Het is vaak lastig voor de manschappen van het gaspakkenteam om bij een incident de hoeveelheid ademlucht in de gaten te houden. Dat kan eenvoudig op een scherm in de nieuwe wagen. De inrichting en gebruiksklaar maken van de wagen kost meerdere tonnen. Een prachtige, functionele wagen, die – hoe gek het ook klinkt – maar beter niet in actie moet komen. Als dat wel zo is, is er sprake van een groot of ernstig incident. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld