Raad bijgepraat over aanstaande veranderingen vanwege ingaan Omgevingswet

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – De gemeenteraad werd donderdagavond 26 oktober 2023 tijdens ‘De Ontmoeting’ bijgepraat over de Omgevingswet, die in 1 januari 2024 ingaat en veel veranderingen met zich meebrengt. Mag je zo maar een dakkapel bouwen, een aanbouw of een schuur plaatsen? Je raam of gevel veranderen, een boom kappen of andere werkzaamheden uitvoeren. De wet brengt veranderingen met zich mee. 

Het is vooral veel werk richting de veranderingen die eraan komen voor de ambtenaren. “Als ambtenaar ga je werken in een keten, samenwerken en soms ook de telefoon pakken. De dienstverlening aan de voorkant van de verandering wordt erg belangrijk. De inwoner moet meteen vertrouwen hebben. Vergunningen moeten in één keer worden aangepakt”, sprak Léon Evers. (Foto Peter Donk / HG24)

De raadsleden werden bijgepraat door regionaal implementatie coach (RIO) Léon Evers en Days Sales Outstanding (DSO)-expert Eddy Steenmeijer. Hij begeleidt gemeenten en andere overheden bij in werking treding. Op het Omgevingsloket staat straks alle informatie. Daar staan vragen. Mag ik iets op een bepaalde plaats aanvragen? Het tweetal besprak een tamelijk droge stof voor buitenstaanders, maar belangrijk als volgend jaar meldingen of aanvragen voor vergunningen worden gedaan en hoe dan te handelen. Wat gaat veranderen? Waar moet je op letten? Veel leerzame stof, die ook raadsleden zich eigen moeten maken. Zo moet de raad ook o.a. de nieuwe legesverordening vaststellen en is de raad er voor adviesrecht. Vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) komt er de komende tijd informatie naar de 432 gemeenteraden. Evers adviseerde om een vervolgbijeenkomst te plannen, waarin een training wordt gegeven. 

Doel wet
De gemeenteraad stelt een Omgevingsplan vast voor het gemeentelijk grondgebied. Daarin legt hij de lokale beleidskaders vast voor de fysieke leefomgeving. De Omgevingswet beoogt aan de ene kant een veilige en gezonde fysieke leefomgeving te bereiken en in stand te houden (beschermen). Het andere doel is het doelmatig beheren, gebruiken en ontwikkelen van de fysieke leefomgeving ter vervulling van maatschappelijke functies (ontwikkelen). De gemeente kan voor ieder gebied zeggen welke activiteiten zij wel of niet toestaat, bijvoorbeeld wonen, recreatie of bedrijvigheid. In haar omgevingsplan hoeft de gemeente niet specifiek te bepalen wat er in welk gebied komt. Voor de ambtenaren betekent het anders werken vanaf volgend jaar. Elke gemeente krijgt vanaf 1 januari 2024 te maken met de eerder uitgestelde Omgevingswet. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld