SDD: ‘Aflosperiode nieuwe minnelijke schuldregelingen verkort’

DORDRECHT / HARDINXVELD-GIESSENDAM – De aflosperiode van een minnelijke schuldregeling (Msnp) wordt vanaf 1 juli gehalveerd naar achttien maanden. Dat bericht woensdag 31 mei 2023 de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) naar aanleiding van een kamerbrief van minister Carola Schouten (ChristenUnie) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Bij een minnelijke regeling werken de schuldeisers vrijwillig mee aan de totstandkoming van de schuldregeling, zonder tussenkomst van een rechter. (Stockfoto)

Naast de verkorting van de wettelijke schuldregeling (Wsnp), waarbij vaststelling via de rechter verloopt, wordt ook de aflosperiode van een minnelijke schuldregeling (Msnp) volgens de minister achttien maanden. Door de verkorting van de aflosperiode zijn inwoners straks sneller uit de problematische schulden. Ook is daardoor de drempel voor het  aanvragen van een schuldhulpregeling verlaagd. Het is nog niet duidelijk wat deze verandering betekent voor inwoners met een lopende schuldregeling. De SDD hoopt de inwoners met een lopende schuldregeling zo snel mogelijk te kunnen informeren.

Achttien maanden
Om te voorkomen dat er veel verschillende werkwijzen ontstaan, hebben gemeenten, ministerie en brancheorganisaties geadviseerd om vanaf 1 juli 2023 te beginnen met de nieuwe regeling. De SDD gaat daarom vanaf 1 juli 2023 de nieuwe minnelijke schuldregelingen met een aflostermijn van achttien maanden uitvoeren. Deze achttien maanden heeft alleen betrekking op de aflostermijn bij een geslaagde schuldregeling. Het voortraject, wat ook wel de stabilisatiefase wordt genoemd, gaat aan de achttien maanden vooraf.  

Plaats een reactie

*=Verplicht veld