Supermaan laat zich tussen wolken door even zien

HARDINXVELD-GIESSENDAM – De eerste volle maan in augustus 2023 was dinsdagavond 1 augustus 2023 rond 20.30 uur te zien boven het dorp. Helaas was het zwaar bewolkt, maar om 01.20 uur kon onze fotograaf toch tussen de wolken door een foto maken van de supermaan.

Van een supermaan spreek je wanneer de maan een stukje dichter bij de aarde komt. Daardoor lijkt de maan groter en feller dan normaal, maar dat niet alleen. Ook de eigenschappen van de volle maan worden tijdens zo’n supermaan versterkt. (Foto ArieJan van Termeij / HG24)

Bij een supermaan beleef je alles nóg intenser dan tijdens een ‘normale’ volle maan. Na de volle maan dinsdag 1 augustus 2023 is het nog niet afgelopen met de intense energie voor deze maand. Donderdag 31 augustus 2023 om 03.35 uur wacht een tweede volle maan. Wanneer er twee volle manen in één maand plaatsvinden, krijgt de laatste de bijnaam ‘Blauwe maan’. De herkomst van deze benaming heeft alles te maken met de uitspraak ‘once in a blue moon’, wat zoiets betekent als ‘heel zelden’. Dat is passend, want zo’n blauwe maan zien we gemiddeld eens in de 2,7 jaar. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld