Vaccinatie HPV begint komende maandag

DORDRECHT / HARDINXVELD-GIESSENDAM – De GGD Zuid-Holland Zuid begint maandag 30 januari 2023 met de humaan papillomavirus (HPV) vaccinatie van mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 t/m 26 jaar (geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003).

Een HPV-vaccinatie biedt bescherming tegen zes soorten kanker. De HPV-vaccinatie inhaalcampagne is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en in 2023 gratis voor deze doelgroep. (Stockfoto)

Het gaat hierbij om mannen die nog niet eerder zijn uitgenodigd en vrouwen die na een vorige uitnodiging niet of deels zijn gevaccineerd.

Bescherming
Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Met één vaccin beschermd tegen zes soorten kanker. Het HPV-vaccin beschermt tegen baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis. Door de vaccinatie beschermen mensen zichzelf én anderen tegen HPV. De vaccinatie biedt geen 100% bescherming, maar de kans op kanker door HPV wordt wel veel kleiner.

Gratis
Voor een goede bescherming zijn twee vaccinaties nodig met een tussenperiode van een half jaar. Het is daarom belangrijk dat de eerste vaccinatie vóór 1 juli 2023 wordt gepland. Dan kan ook de tweede vaccinatie kosteloos worden gehaald. Als de eerste vaccinatie na 1 juli 2023 wordt gehaald, zijn de kosten voor de tweede vaccinatie € 150,–.

Afspraak maken
De jongvolwassenen krijgen deze maand een uitnodigingsbrief. Via deze website of door te bellen met tel. 0800-1608 kan je een afspraak plannen. Dat kan op één van drie vaccinatielocaties van de GGD ZHZ in Dordrecht, Gorinchem of Oud-Beijerland. Als er een voorkeur is om de HPV-vaccinatie te halen op een specifieke locatie, kan je zoeken op verschillende datums of dit telefonisch aangeven. Niet alle vaccinatielocaties zijn elke dag geopend.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld