Vriendenschaar komt punt te kort in wedstrijd tegen Die Haghe

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Na de slechte prestatie van vorige week heeft Vriendenschaar zich in de thuiswedstrijd zaterdag 18 februari 2023 tegen runnerup Die Haghe gerevancheerd . In een goed bezochte sporthal De Wielewaal nam het in een uitstekende eerste helft een grote voorsprong ( ruststand 12-5) , maar zag in de tweede helft hoe de tegenstander uit Den Haag steeds
dichterbij kwam en zelfs – dankzij een grote arbitrale blunder – achttien seconden voor tijd uit een strafworp nog langszij kwamen. Het werd 20-20.

Hoewel Die Haghe binnen enkele minuten een 0-2 voorsprong nam, hun eerste en tweede schot waren meteen raak, was dat de laatste voorsprong in de wedstrijd, die daarna in de eerste helft werd gedomineerd door Vriendenschaar. De ploeg had de opdracht meegekregen om veel energie te steken in het verdedigen van de gemakkelijk scorende Hagenaars en dat plan werd uitstekend uitgevoerd. (Foto Richard van Hoek / HG24)

Door heel veel verdedigende druk kwam Die Haghe niet in hun kracht, terwijl Vriendenschaar in beide vakken door goede aanvalscombinaties in hoog tempo de korf wel regelmatig wist te vinden. Niet alleen het aanvalsduo Julian Voorwinden en Marijn Bakema schoten met scherp maar ook de vakgenoten Celine van Meeteren en Nicole van der Laan pakten hun korfpunten mee. In het andere vak werd aanvoerder Christian Brouwer goed in stelling gebracht door vakgenoten Lieke Brouwer en Anne Timmer en kon hij veel herhalen dankzij het goed rebounden van Daan Kamsteeg.

Druk opvoeren
Die Haghe werd in de eerste helft op vijf korfpunten gehouden, terwijl de groenhemden met 12 treffers hun overwicht toonden. In de tweede helft zou het anders gaan. Hoewel Lieke Brouwer en Celine van Meeteren de voorsprong na vijf minuten eerst nog hadden vergroot naar 14-5, ging Die Haghe dankzij enkele wissels de verdedigende druk opvoeren en ook aanvallend met scherp schieten. De scheidsrechters (die geen gelukkige wedstrijd floten – red.) hadden moeite met het fysieker wordende spel en probeerden door gemakkelijk gegeven gele kaarten voor beide teams, zes stuks waaronder twee voor de trainers, de wedstrijd onder controle te houden. Die Haghe maakte daar gebruik van en wist door negen korfpunten (waaronder drie strafworpen) te scoren in negen minuten de spanning in de wedstrijd helemaal terug te brengen.

Overwinning dichtbij
Omdat bij Vriendenschaar in die periode alleen Christian Brouwer raak had geschoten, was de voorsprong teruggelopen naar 15-13 met nog 10 minuten te spelen. Met een verdedigende wissel van het trainersduo Berrevoets/Jacob kwam Patrick Noordzij in de ploeg en even later viel topscorer Christian Brouwer geblesseerd uit, waardoor routinier Peter Visscher op zijn plaats kwam. Anne Timmer en Lieke Brouwer zorgden er binnen één minuut weer voor dat de voorsprong weer naar een verschil 4 ging , maar 5 minuten daarna was het door 2 gemakkelijk gegeven strafworpen en een vrije bal 17-16 geworden en volgde er een spannende slotfase. Patrick Noordzij schoot van ver raak en na de tegentreffer van een Haage dame deed Marijn Bakema hetzelfde. Echter weer kwam Die Haghe terug naar één punt, maar met nog twee minuten te spelen schoot Patrick Noordzij de twintigste treffer door de korf en bracht de overwinning dichtbij.

Kater
Door een rare klutsbal onder de korf werd het direct daarna 20-19 en kwam er nog een zenuwslopende laatste minuut, waarin achttien seconden voor tijd bij een duel om de bal aan de zijlijn door één van de scheidsrechters een strafworp werd gegeven tot verbazing en woede van alle spelers en publiek. Ook Die Haghe was verbaasd, maar pakte dit presentje na het tumult met plezier uit, waarmee de eindstand 20-20 werd en Vriendenschaar ondanks het goede resultaat toch met een kater bleef zitten. De volgende wedstrijd is zaterdag 11 maart 2023 als Vriendenschaar op bezoek gaat bij koploper Valto, dat nog geen punt heeft verspeeld. Die wedstrijd in De Lier begint om 18.30 uur.