Waardlanden: ‘Vanaf juli kwaliteitscontroles op inhoud pmd- en gft-containers’

HARDINXVELD-GIESSENDAM – “Gooi afval in de juiste container en voorkom een rode kaart”, zegt reinigingsdienst Waardlanden dinsdag 27 juni 2023.  Om de kwaliteit van de gescheiden grondstoffen in de containers bij laagbouwwoningen voor groente-, fruit-, en tuinafval (gft) en plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd) nóg verder te verbeteren gaat de dienst vanaf 3 juli 2023 de inhoud controleren.

Hier vindt een controle plaats van een pmd-container. Door afval gescheiden in te zamelen kunnen we veel grondstoffen opnieuw gebruiken of recyclen. Veel inwoners scheiden volgens Waardlanden hun afval al erg goed. (Foto Waardlanden)

“In het afval zitten waardevolle grondstoffen, zoals plastic, tuinafval en etensresten. Als we dit goed scheiden, kunnen we het opnieuw gebruiken. Zo maken we van gft bijvoorbeeld biogas en compost. En van pmd kunnen we nieuwe verpakkingen en producten maken. Alle grondstoffen die we gescheiden inzamelen, worden apart verwerkt voor recycling. En dat is goed voor het milieu”, aldus Waardlanden. Om de kwaliteit van ingezamelde grondstoffen nog verder te verbeteren gaat Waardlanden dus de inhoud controleren van pmd- en gft-containers die op de inzameldagen aan de straat staan.

Gele en rode kaarten
Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken horen in de container met een oranje deksel of pmd-sticker. Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten horen in de groene container of de container met een groene deksel. “We maken allemaal wel eens een foutje of weten soms niet precies wat waar hoort. Daarvoor hebben de chauffeurs van Waardlanden gele kaarten in de inzamelwagen liggen. Met de gele kaart wil Waardlanden inwoners erop wijzen dat er afval in de container zit dat er niet in hoort. Op de gele kaart noteert de chauffeur om welk afval het precies gaat. Bij een gele kaart wordt de container nog wel geleegd. Gebeurt het nog een keer, dan volgt er een rode kaart. Dan blijft de container staan en wordt deze niet geleegd”, bericht de reinigingsdienst. Het vervuilde afval moet eerst uit de container worden gehaald, zodat Waardlanden de container bij de volgende ophaalronde wel kan legen.

Vervuiling
Voor twijfelaars bestaat een scheidingswijzer. Die staat hier online of in de Waardlanden-app. Meer hulp en tips staan hier online. Als er tussen de ingezamelde grondstoffen te veel vervuiling zit kan het niet worden hergebruikt. Dan accepteert de verwerker een vracht niet. “In dat geval moeten alle ingezamelde grondstoffen helaas tegen hoge kosten worden verbrand. Ook de grondstoffen die inwoners wel op de juiste manier hebben gescheiden. Dat is niet alleen heel erg duur, maar ook zonde van de grondstoffen en de inzet van inwoners om afval goed te scheiden”, aldus Waardlanden.

Streefgewicht
De kwaliteitscontroles zijn onderdeel van het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid van onder andere de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Dat beleid is vastgesteld in 2021. In het beleidsplan staat hoe de gemeente samen met Waardlanden de hoeveelheid restafval willen terugbrengen van 232 kilogram (in 2020) naar 100 kilogram per persoon per jaar in 2025. Om dit doel te halen, moeten grondstoffen, zoals gft en pmd, nog beter gescheiden worden. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld