Wijkverpleging Waardeburgh gaat op pad met zelfredzaamheidstas

HARDINXVELD-GIESSENDAM – De wijkverpleegkundigen van stichting Waardeburgh gaan regelmatig op bezoek bij nieuwe cliënten. Daarbij nemen zij vanaf deze maand een tas vol met handige hulpmiddelen mee. Van een bril om de ogen te druppelen tot een “helping hand” grijper om zonder bukken spullen van de grond te kunnen pakken: de hulpmiddelen bevorderen de zelfredzaamheid van cliënten.

Ergotherapeut Laura Kant (links) en wijkverpleegkundige Elise Boersma (rechts) met de zelfredzaamheidstas van Waardeburgh. (Foto stichting Waardeburgh)

‘In de wijkverpleging is er steeds meer aandacht voor wat iemand nog wél zelf kan,’ zegt Elise Boersma, wijkverpleegkundige bij Waardeburgh. ‘Als wijkverpleegkundige komen we bij mensen thuis om te bespreken welke zorg of ondersteuning nodig is. Op basis van iemands zorgvraag kan een hulpmiddel een mooie oplossing blijken te zijn. Voor mensen die zelfstandig thuis wonen, is het fijn dat zij niet meteen afhankelijk raken van zorgmedewerkers die aan huis komen.’ Bovendien past de inzet van de zelfredzaamheidstas bij de norm ‘zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan’ die het ministerie van Volksgezondheid heeft vastgesteld voor de toekomst van de ouderenzorg.

Goede begeleiding
‘Het zal voor sommige mensen misschien best even wennen zijn dat zij voortaan bepaalde zorghandelingen zelf kunnen doen,’ zegt ergotherapeut Laura Kant. ‘Onze cliënten kunnen rekenen op goede begeleiding en uitleg door mijn collega’s en ikzelf. We oefenen samen met een cliënt zolang als nodig is voordat het hulpmiddel wordt ingezet en ook daarna staan we voor hen klaar bij vragen. En is er op een later moment wel meer zorg nodig? Dan kan dat ook snel geregeld worden.’

Meer informatie
Waardeburgh biedt waardevolle zorg aan ouderen in Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Bij hen thuis en in vier zorgcentra. Meer informatie over Waardeburgh is hier online te vinden of neem contact via de gratis Seniorenzorglijn, tel. 0800 – 4560456.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld