Wijlen architect Van Essen centraal op najaarslezing bij historische vereniging

HARDINXVELD-GIESSENDAM – De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam organiseert dinsdag 31 oktober 2023 om 20.00 uur een najaarslezing in de grote zaal van restaurant Kampanje aan Troelstrastraat 5. Architect Ernst Manger houdt een presentatie met als onderwerp architect Albert van Essen (1890 – 1967). Een avond met mooie foto’s, filmmateriaal en verhalen. De toegang is gratis.

In het gebied tussen de Lek, de Noord en de Waal tot aan Woudrichem heeft Albert van Essen een aantal bijzondere gebouwen ontworpen en na de oorlog vele kerken gerestaureerd. In Giessendam is het voormalige gemeentehuis (foto) aan de Damstraat een ontwerp van Albert van Essen. In de jaren ’60 van de vorige eeuw ontwierp hij ook het interieur van de Hervormde Kerk aan de Peulenstraat.

Albert van Essen werd in 1890 in Veenendaal geboren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag hij als dienstplichtig militair in Woudrichem en ontmoette daar zijn vrouw, waarmee hij in 1917 trouwde. Doordat hij een baan kreeg bij de Landsgebouwendienst verhuisden ze naar Voorburg. De crisis in 1923 kostte hem zijn baan en hij werd noodgedwongen architect. Na zijn overlijden in 1967 stonden er 550 werken op zijn naam. Voor de Tweede Wereldoorlog bouwde hij voornamelijk villa’s, landhuizen en openbare gebouwen in de stijl van de Nieuwe Haagse School, geïnspireerd door Dudok, Hendrik Wouda en Co Brandes.

Kenmerkend
Architect Ernst Manger heeft na 15 jaar onderzoek in 2019 samen met kunsthistorica Rosa Visser een boek geschreven over deze veelzijdige architect, komma Rijk in Eenvoud. Aan de hand van voorbeelden van bijzondere nieuwbouwprojecten in Hardinxveld-Giessendam, Meerkerk, Tricht, Waardenburg en Leerdam en restauraties van kerken, raadhuizen in Leerbroek, Kerkwijk, Tiel, Rumpt, Enspijk zal hij een beeld schetsen van het werk van Albert van Essen. Kenmerkend zijn de hoge architectonische kwaliteit, de evenwichtige ruimtelijke organisatie, de efficiënte ontwerpmethodiek met gestandaardiseerde bouwelementen en de verzorgde bouwkundige detaillering.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld