50e Publicatie van historische vereniging gaat over De Werf Merwede Stichting

door ArieJan van Termeij
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Onder grote belangstelling is donderdagmiddag 29 februari 2024 in de grote zaal van restaurant Kampanje aan de Troelstrastraat de 50e publicatie van de historische vereniging De Werf Merwede Stichting, periode 1952 – 1996, gepresenteerd. De grote zaal grenst aan het woonhuis van restaurant Kampanje.

Het eerste exemplaar van het boek werd door Peter van Wijngaarden uitgereikt aan mevr. Ria Schoonhoven-Van Diest, weduwe van Cees Schoonhoven, die samen de eerste beheerders waren van De Werf Merwede Stichting.
Later het huidige restaurant Kampanje. Zij was trots en zag het boek toch ook als een eerbetoon aan haar overleden man. (Foto ArieJan van Termeij / HG24)

Voorzitter Peter van Wijngaarden van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam schreef het boek. Hij werd ondersteund door oud-inwoner van Hardinxveld Giessendam en architectuur historicus Jan van Ballengooijen en architect Arie van der Meijden.

Tekst gaat verder onder foto. 

Ander daglicht
Het tweede exemplaar van het boek ging naar René Biesheuvel, algemeen directeur van bouwbedrijf Gebr. Blokland. Van Wijngaarden refereerde aan de vele gesprekken die op het kantoor van het bouwbedrijf voerde. Recentelijk is het pand met de daarbij behorende grond door Gebr. Blokland aangekocht met het plan daar huizen te gaan bouwen. Maar door de recente titel van gemeentelijk monument, komt het project toch in een ander daglicht te staan en staat de bouwer-projectontwikkelaar voor een uitdaging.

Gemeentelijk monument
Voorzitter Dick de Jong van stichting Dorpsbehoud Hardinxveld-Giessendam zoomde vooral in op het feit dat het historische pand recentelijk gemeentelijk monument is geworden. Centraal stond vooral het werk van architect Sybold van Ravesteyn, die de ontwerper ( architect ) is geweest van het historische gebouw. Van Wijngaarden feliciteerde de inwoners van Hardinxveld Giessendam met zo’n historisch pand, dat jaren centraal heeft gestaan in de gemeente als verenigingsgebouw. Het was destijds een geschenk van scheepswerf De Merwede aan de inwoners van Hardinxveld-Giessendam. In de tijd dat ‘geluk nog heel gewoon was’.

Van Ravesteyn
Aan de hand van foto’s besprak Van Ballegooijen de biografie en daarbij het werk van Van Ravesteyn. Hij was als architect vooral bekend van zijn werk voor de Nederlandse spoorwegen. Vele stations en seinhuizen zijn van zijn hand. Begonnen met het ontwerp van meubelen in de Amsterdamse stijl, zo rond 1924, ontwierp hij ook het interieur voor het jacht van toenmalig Koningin Juliana en haar man prins Bernhard. Zo verzeilde hij in de maritieme sector, werd bekend en kwam in beeld bij scheepswerf De Merwede.

Tekst gaat verder onder X-bericht.

Trots
Wethouder Christa Hendriksen-van der Mijden (T@B) van Cultuur kwam vervolgens aan het woord en wees op een bijzonder moment in het boek. De uitgave gaat over de grote waarde ven het gebouw als sociale functie, maar wat haar opviel in de korte tijd als wethouder van Hardinxveld Giessendam en niet als inwoner van de gemeente, dat de inwoners van het dorp aan de Merwede best wel wat meer mogen uitdragen om trots te zijn op de gemeente. “Zoals op dit historische pand, dat toch via de maritieme sector tot stand is gekomen, waar de gemeente Hardinxveld Giessendam toch een grote rol heeft gespeeld en nog steeds doet”, aldus Hendriksen. 

Te koop
Het boek is voor leden van de historische vereniging gratis. Anderen betalen €15,00 en het boek is op zaterdag te koop in het pand van de Historische Vereniging aan het begin van de Peulenstraat, bij Primera en bij boekhandel Rinnah. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld