Raad hekelt schokkende uitkomsten onderzoeksrapport, komt met motie en wil samen verder

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – De raad van de gemeente Hardinxveld-Giessendam sprak donderdagavond 29 februari 2024 over het onderzoeksrapport over de gemeentelijke organisatie ‘Van verdeeld naar gedeeld leiderschap’. Daar kwam het College van B & W niet goed uit. Het is veel gebeurd. Daarvoor maakte het college al excuses. Donderdagavond was het woord aan de raad. Er kwam een milde, maar ernstige reactie, vanuit de oppositiepartijen CDA en PvdA. De raad wil samen verder; escalatie zou mogelijk het einde van de zelfstandigheid van Hardinxveld-Giessendam kunnen inluiden, zo vreesden sommige politieke partijen.

Het College van B & W, hier donderdagavond in een nieuwe samenstelling. Er is een nieuwe wethouder gekomen en een nieuwe gemeentesecretaris. (Foto Peter Donk / HG24)

Verschillende (oud-)ambtenaren waren aanwezig in de raadzaal en zaten op de publieke tribune. 

Tekst gaat verder onder foto.

Namens de gemeenteraad sprak Max van den Bout, waarbij hij terugkeek. Het onderzoek was tenslotte in opdracht van  de gemeenteraad uitgevoerd. “De raad is geschrokken van de onderzoeksresultaten. Het geld is vooral uitgegeven aan tijdelijk en vast personeel”, aldus Van den Bout, die met motie ‘Samen verder’ kwam namens de hele raad. Rode draad is leren van het verleden. De raad wil ook werken aan het vervolgtraject. Onder meer het maken van een toekomstvisie. Het plan van aanpak moet er in mei 2024 liggen. Ook moet een ‘heidag’ worden gepland.

Tekst gaat verder onder foto.

‘Nooit meer gebeuren’
Burgemeester Dirk Heijkoop (CDA) reageerde namens het college. Hij blikte terug en reageerde op de motie. Hij verwees nog naar de bestuurlijke reactie van het college. Ook donderdagavond ging Heijkoop door het stof. “Dit mag nooit meer gebeuren!”, sprak Heijkoop. Hi vertelde dat de balans er lang niet is geweest. Heijkoop bevestigde dat het geld onder meer is gestoken in de organisatie. “Van het doel om de cultuur te verbeteren, is weinig terecht gekomen. Er is wel inmiddels het één en ander veranderd. Ook is er een portefeuilleverdeling gekomen. De eerste contouren voor een plan van aanpak zijn geschetst”, vertelde Heijkoop, die de portefeuille P & O heeft overgedragen aan wethouder Jan Nederveen (ChristenUnie). Heijkoop hoopte deze nare periode vanavond af te sluiten. Heijkoop: “Ik wil mijn dank en trots uitspreken voor onze medewerkers. Hun loyaliteit. Ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

Gele kaart
Daarna kwamen de fracties aan het woord. “Het leed dat is geleden door medewerkers bij mij voor buikpijn zorgde. Per saldo vind ik dat de uitkomst van het rapport een gele kaart inhoudt voor het college”, sprak fractievoorzitter Wim de Ruiter (CDA), die de uitkomst ‘verbijsterend’ noemde. De Ruiter vond dat het beschikbare geld niet is ingezet voor een cultuuromslag. De Ruiter: “Er moet gewerkt worden aan het bepalen van een stip op de horizon waar het met HG heen moet. En wat hiervoor nodig is om dit te bereiken. Dan gaat het over competenties binnen het college, de samenwerking binnen de raad en invulling geven aan dualisme. Vooral het organiseren van macht en tegenmacht. Het proces om de stip op de horizon te realiseren moet slagen. Zo niet dan voorziet de CDA-fractie het einde van de bestuurlijke zelfstandigheid van de gemeente HG. Immers, we kunnen ons geen derde onderzoek van Deloitte De Reeder permitteren! Driemaal is scheepsrecht!”

Verantwoording
Fractievoorzitter Willem Pors (ChristenUnie) noemde het geen rapport met mooie cijfers, een schokkend rapport en een onvoldoende. “Stevige conclusies. De collegeleden nemen ook hun verantwoordelijkheid. Als raad nemen we nu het heft in eigen handen, waarin we de kaders aangeven. We verwachten voor de zomer een plan van aanpak en mijn fractie wil de weg daarnaartoe volgen met een financiële en periodieke verantwoording. We willen een organisatie die stevig, zichtbaar en collectief is. Vertrouwen komt te goed en gaat te paard. Dat is geschaad. Het was niet altijd prettig en veilig”, aldus Pors, die meende dat de gemeente verder moet. “We moeten eruit leren en vooruitkijken. Als we het goed oppakken, dan kunnen we gaan werken aan vertrouwen en aan een mooie toekomst van Hardinxveld-Giessendam.

Ambtelijke organisatie.
De PvdA vond dat als één raad en één presidium de komende tijd gewerkt moet worden, Fractievoorzitter Max van den Bout (PvdA) vond dat de raad zich nooit bemoeid met de ambtelijke organisatie. “Maar dat was nu nodig”, aldus Van den Bout. Als we dit verkeerd gaan doen, dan kunnen we het volgens van Den Bout schudden als zelfstandige gemeente.

Motie leidraad
Voor fractievoorzitter Erik van den Bosch (SGP) was het rapport schokkend. Hij gaf complimenten aan de medewerkers, waardoor de gemeente nog bleef functioneren. “Hoe kon het dat dergelijke signalen niet opgepakt zijn?”, vroeg Van den Bosch zich af, “De verantwoordelijkheden zijn niet genomen, onveilig voelen, kleineren, mailtjes niet beantwoorden, Er zijn ook zaken wel gerealiseerd, zoals aantrekkelijk blijven als gemeente. De nu ingediende motie is de leidraad naar de toekomst. Hier zal hard aan getrokken moeten worden.”

Ogen en oren
De T@B is blij dat het college alle aanbevelingen overneemt. Fractievoorzitter Dick Fijnekam. “Het is geen vijf voor voor twaalf, maar één voor twaalf. Laat dit een waarschuwing zijn!” Fijnekam noemde de ondernemingsraad als ‘de ogen en oren van de organisatie’. “Zorg dat je er 24 uur mee bezig bent. Slaap desnoods in het gemeentehuis. De medewerkers moeten gehoord worden en zorg voor een gezonde werkplek”, aldus Fijnekam.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld