Archeologie, spullen en hoe het ging in de oudheid

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Archeologie, gebruiksvoorwerpen en uitleg over hoe het ging in de prehistorie. Zaterdag 29 oktober 2022 konden belangstellenden terecht op de ‘Dag van de oudheid’ bij museum De Koperen Knop aan Binnendams.

De dag, die nog tot 16.00 uur duurt, is uitermate geschikt voor kinderen. Je kon ook even archeoloog worden en zelf vondsten opgraven of zoals hier met een metaaldetector zoeken naar bijzondere ‘schatten’, zoals deze jongen. (Foto Peter Donk / HG24)

Tekst gaat verder onder tweet.

Jong en oud kon zich vermaken. Er waren vuursteenschrabbers, huiden werden bewerkt en ook waren er middeleeuwse zwaardvechters aanwezig, die demonstraties gaven over hoe hun gevechten in de oudheid plaats vonden. Kinderen konden spelen met houten zwaarden en dolken, waarmee ze onder toezicht speelden.

Tekst gaat verder onder foto.

Je kon ook van griendhout een pijl en boog maken en daar dan vervolgens schietoefeningen mee doen. (Foto Peter Donk / HG24)

Je kon ook gaan puzzelen door de stukken van aan scherven gevallen tegels weer bij elkaar te zoeken. Een ander leuke activiteit was het versieren van prehistorische potten, het maken van tekeningen of verhaaltjes uit de oudheid of aan de slag gaan met kleurplaten. Op de expositie ‘Sporen in de Waard’ was te zien hoe de eerste bewoners van ons gebied hier hebben gewoond. Hoe dat ging in de steentijd en in de tijden daarna. Over wat de Romeinen hier aan aanwezigheidssporen hebben achter gelaten. Er was een zwaard te zien uit de tijd van de Vikingen. Ook was te zien wat er nadien gebeurde, waarbij het mooie landschap de vorm kreeg, zoals we die al eeuwen kennen. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld