Asielzoekerscentrum in Sliedrecht pal tegen Hardinxveldse gemeentegrens

door Peter Donk
SLIEDRECHT / HARDINXVELD-GIESSENDAM – In een vertrouwelijke College Informatiebrief (CIb) meldt het College van B & W van de gemeente Sliedrecht dat in 2025 er een asielzoekerscentrum (azc) komt aan de Kweldamweg-Zwijnskade, tegen de gemeentegrens van Hardinxveld-Giessendam aan. Online krant HG24 heeft inzage gehad in de CIb van de gemeente Sliedrecht, die wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen en project Programma Ruimtelijke Vernieuwing 21 december 2023 aan de gemeenteraad schreef. Het is nu donderdag 4 januari 2024 en officieel is het stuk nog altijd vertrouwelijk.

Het college meldt in de CIb dat het azc komt op de meest oostelijke locatie aan de Kweldamweg-Zwijnskade. De plaats, die online krant Sliedrech24 in oktober 2023 noemde, omdat er toen niets op wees dat het een andere locatie zou worden. Het college zegt in de CIb dat het niet alleen, maar samen met het COA keek naar een geschikte locatie. (Archieffoto ArieJan van Termeij / HG24)

De gemeente Sliedrecht werkt volgens Spek mee aan de vervolgstappen om het azc mogelijk te maken. Stappen die grotendeels worden gezet door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het college zegt na een eerdere vergadering van de raad in het voorjaar van 2023 een aantal punten onverkort over te nemen, zoals o.a. het feit dat de gemeenteraad wordt geraadpleegd bij een mogelijke verlenging, zorg te zullen dragen voor sociale veiligheid voor zowel inwoners als asielzoekers en het organiseren van activiteiten voor de bewoners van het azc. Omdat Sliedrecht plannen heeft in noord verzocht de raad ook om de opvanglocatie te laten inpassen in het gebied. Het mag de ontwikkeling van de raad niet belemmeren. Ook stemt het college in met de voorwaarde van de gemeenteraad dat maximaal 250 mensen in het azc worden gehuisvest onder voorwaarde van afspraken met de buurgemeenten. De eigenaar van de grond gaf volgens het college ‘vroegtijdig’ in het proces zijn medewerking. Voorlopig mag het azc vijf jaar op deze plaats houden. 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Een deel van de vertrouwelijke CIb, die in handen is van online krant HG24.

In gesprek
Spek schrijft in de CIb aan de gemeenteraad dat het besluit verschillende gevoelens oproept. “Bij u, omwonenden, buurgemeenten en andere betrokkenen. Wij vinden het van belang dat deze gevoelens worden gehoord en worden meegewogen in de keuzes, die worden gemaakt”, aldus Spek, die refereert naar gesprekken in september 2023, toen hij al sprak met omwonenden en met de buurgemeenten. Volgens Spek heeft de gemeente Hardinxveld-Giessendam aangegeven dat het zich zorgen maakt met name op het gebied van veiligheid. De opvanglocatie ligt pal tegen hun gemeentegrens. Spek belooft in de CIb dit jaar informatiebijeenkomsten. In Sliedrecht en Spek heeft ook aangeboden die te willen organiseren in Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden. Data zijn nog niet bekend.

Huisvesting
Met de gemeente Alblasserdam zijn volgens Spek al afspraken gemaakt over de taakverdeling op het gebied van asielopvang en huisvesting van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning – red.). Spek in de CIb: “De systematiek die hierbij wordt gehanteerd is, dat wij het COA de mogelijkheid bieden om een hoger aantal asielzoekers op te vangen in Sliedrecht, maximaal 250, die extra ruimte wordt aangewend om de taakstelling asielopvang van buurgemeente mee op te vangen. In ruil nemen deze buurgemeenten van ons dan (een deel van) de taakstelling over voor de huisvesting van statushouders.” Volgens Spek wordt daarmee de druk op de woningmarkt beperkt in Sliedrecht met enige mate, zodat volgens de wethouder meer vrijkomende woningen kunnen worden ingezet voor de lokale behoeft. Het COA praat met Molenlanden over een samenwerking voor algemene diensten. “Tenslotte is er richting Papendrecht en Hardinxveld-Giessendam het aanbod gedaan om verdere samenwerking op dit dossier te bespreken”, aldus Spek in de CIb. Voor wat betreft de exploitatie wordt gewerkt aan een bestuurlijke overeenkomst met het COA. Vervolgstappen worden volgens Spek in de komende drie tot zes maanden gerealiseerd. Het college van de gemeente Sliedrecht schrijft in de CIb zich te realiseren dat de komst van een azc ‘de nodige impact heeft voor onze gemeenschap en die van omliggende gemeenten’. 

Reactie gemeente
De gemeente Hardinxveld-Giessendam reageerde vrijdagmorgen 5 januari 2024: “Wij hebben officieel niets vernomen van de gemeente Sliedrecht en kunnen hier dus niet op reageren.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld