Begraafplaatsen wordt beter toegankelijk voor mensen in rolstoel

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – De algemene begraafplaatsen in de gemeente worden beter toegankelijk voor rolstoelbezitters. De motie van het CDA werd gesteund door ondertekening van SGP, ChrostenUnie en PvdA. Ook de T@B, die met een verklaring kwam, kon uiteindelijk de motie steunen. 

De motie ‘Op elke begraafplaats in Hardinxveld-Giessendam een rolstoel’ ging donderdagavond door de gemeenteraad. Het wordt makkelijker voor minder mobiele mensen om de begraafplaatsen op te komen. (Archieffoto ArieJan van Termeij / HG24)

De partijen verwezen naar het coalitieakkoord “Samen krachtig voortbouwen” 2022-2026. Daarin staat dat openbare voorzieningen voor iedereen toegankelijk moeten zijn. En verder staat in de motie: de stichting Handy Car(e) rolstoelen met muntsloten beschikbaar kan stellen, deze stichting al in veel plaatsen rolstoelen beschikbaar stelt bij uitvaartcentra/ begraafplaatsen, waaronder bijvoorbeeld ook op de begraafplaatsen in Sliedrecht, Papendrecht, Dordrecht en de gemeente Altena, het beschikbaar stellen van rolstoelen voor algemeen gebruik voor inwoners met een lichamelijke beperking, ouderen, mensen die een (tijdelijke) functiebeperking hebben, astmapatiënten, enz., op begraafplaatsen een grote toegevoegde waarde heeft en in een behoefte voorziet; de voorgenoemde rolstoelen geschikt zijn voor alle ondergronden; door het beschikbaar stellen van rolstoelen mede inhoud wordt gegeven aan de lokale inclusieagenda.

Geld
Het college is donderdagavond via de motie gevraagd om de stichting Handy Car(e) opdracht te verstrekken voor het plaatsen en onderhouden van rolstoelen op onze gemeentelijke begraafplaatsen. Te weten twee rolstoelen met overkapping op de begraafplaatsen aan de Tiendweg en aan de Spindermolen en één rolstoel met overkapping op de begraafplaats in het Kromme Gat. “De jaarlijkse bijdrage in de kosten van € 1.250 voor het gebruik van de rolstoelen en de éénmalige kosten van € 5.000,– voor het realiseren van de overkappingen en ondervloer, ten laste te brengen van de jaarlijkse exploitatie”, staat in de aangenomen motie. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld