Belangrijke overwinning Vriendenschaar thuis tegen Pernix

HARDINXVELD-GIESSENDAM – In de strijd om de zevende plaats (wat een beslissingswedstrijd voor degradatie betekent,) heeft Vriendenschaar zaterdag 11 juni 2022 belangrijke punten behaald. De laatste thuiswedstrijd tegen Pernix werd onder mooie weersomstandigheden en met veel publiek een wedstrijd met twee gezichten.

Het team van Vriendenschaar had tot twintig minuten voor tijd de wedstrijd volledig in handen met een 14-6 voorsprong , maar verkeek zich op de veerkracht van de tegenstanders uit Leiden, die door een inhaalrace nog dichtbij kwamen en voor een zenuwslopende slotfase zorgden. (Foto Marian den Ouden)

De club aan de Sluisweg opende door Krista van Hunnik (die haar laatste thuiswedstrijd speelde) de score , waarna er om en om scorend na veertien minuten een 4-4 stand op het scorebord stond. Trainer Jorrith Ekelmans had zijn team goed voorbereid , waardoor vooral verdedigend Vriendenschaar haar tegenstander uitstekend vast zette. Na de 3-4 ( de enige keer dat Pernix een voorsprong had in deze wedstrijd) kwamen de Leidenaren niet mee tot scoren in de 1e helft, waar tegenover Vriendenschaar zes korfpunten zette ( waarvan 3x door Marijn Bakema). De rust werd daardoor (ook voor het meelevende publiek) bereikt met een geruststellende 9-4 voorsprong.

Fraaie korfpunt
Ook in de tweede helft bleef het Vriendenschaar aanvankelijk de bovenliggende partij, Krista van Hunnik schoot opnieuw als eerste raak gevolgd door een strafworp van Patrick Noordzij en rake schoten van Marijn Bakema en Julian Voorwinden. Hoewel Pernix weer mee ging scoren werd het door het fraaie korfpunt van Patrick Noordzij in de elfde minuut van de tweede helft 14 – 6 en leek de wedstrijd gelopen. Ook na twee Leidse scores en het rake schot van Anne Timmer was er met nog een kwartier spelen en een stand van 15-8 nog geen vuiltje aan de lucht. Echter het scoren stokte bij Vriendenschaar , terwijl Pernix door enkele rake schoten binnen enkele minuten weer vertrouwen kreeg. Bij de Hardinxvelders ging de druk om te moete winnen meespelen, wat het spel niet ten goede kwam. De trainer probeerde met enkele wissels (Lieke Brouwer en Rob Visser kwamen in de ploeg) het tij te keren, maar Pernix bleef steeds dichterbij komen.

Bloemen en ovatie
Met nog drie minuten te spelen werd het 15-14 en op de tanden bijten voor de supporters. Met een raak schot kroonde Julian Voorwinden zich in de 28e minuut echter tot matchwinner, want het Pernix korfpunt uit een strafworp in de laatste seconden van de wedstrijd was niet meer van belang voor de belangrijke overwinning 16-15 van Vriendenschaar, waar de afscheidnemende 39-jarige Krista van Hunnik in de laatste minuut toch haar publiekswissel met bloemen en een ovatie kreeg voor haar lange geweldige korfbal carrière. Door deze overwinning is Vriendenschaar concurrent Oranje Wit (dat thuis verloor van HKC voorbij op de ranglijst en heeft het nu één punt meer dan de Dordtenaren. Zaterdag 18 juni 2022 is de laatste spannende wedstrijdronde, waarbij Oranje Wit uit bij Valto speelt en Vriendenschaar bij SDO Kamerik om 17.00 uur moet proberen de zesde plaats vast te houden.